Robbanásszerűen erősödik a német radikális jobboldal

Robbanásszerűen erősödik a német radikális jobboldal

Hétvégén helyhatósági választásokat tartottak a németországi Hessen tartományban, melyet több szakértő is a március 13-án, három másik régióban esedékes, tartományi parlamenti választások főpróbájaként aposztrofált. A szélsőjobboldalinak, vagy populistának bélyegzett Alternatíva Németországnak (AfD) eredménye minden eddigi teljesítményüket felülmúlta.

A Frauke Petry által vezetett euroszkeptikus és bevándorlásellenes alakulat összesítésben 13,2 százalékot ért el a megmérettetésen, ami a pártok versenyében a harmadik helyre volt elegendő, írja a Deutsche Welle.

A két nagy párt, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), és a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) szinte fej-fej mellett végzett. Előbbi 28,2 százalékkal lett első, míg a szocdemek 28 százalékkal vitték az ezüstérmet. Az eredményből látszik, mennyire kiélezett volt a küzdelem.

Thomas Schäfer, kereszténydemokrata pénzügyminiszter úgy kommentálta az AfD felfutását, hogy személy szerint ő hasonló eredményt várt, és nem gondolta, hogy az euroszkeptikusok elérik a nekik előzetesen mért 20 százalékot (azt azért hozzá kell tenni, hogy a hivatkozott közvélemény-kutatás nem is a hesseni választások kimenetelére vonatkozott– a szerk.). A politikus emellett határozottan kizárta az AfD-vel való bármiféle koalíció lehetőségét.

A radikális jobboldali párt számára ez az eredmény megerősítő jelleggel bír, és világosan jelzi, hogy külső erőként is sikerült betörniük a parlamenti nagy pártok versenyébe. Ennek valódi próbája azonban a most vasárnapi voksolás lesz.

Hírdetés

A mellőzött meglepetés

A hesseni választások igazán nagy meglepetése azonban nem is a nagyjából papírformát hozó AfD volt, hanem a Nemzeti Demokrata Párt (NDP) nagy visszatérése, amiből évekkel ezelőtt még hatalmas botrány lett volna, ám úgy tűnik, Frauke Petry pártjának látványos előretörése jótékony árnyékot vetett erre a tényre.

A Huffington Post német kiadása szerint a neonácinak titulált alakulat ott tudott igazán jó eredményeket elérni, ahol az AfD nem indított jelöltet.

Büdingen városában összességében 14 százalékot sikerült elérniük, az egyik választókerületben pedig, a voksok 31 százalékával messze ők lettek az elsők.

Ez összességében 12 százalékpontos erősödést jelent a stigmatizált alakulat számára. A fejleményre eddig még nem csapott le a német sajtó, aminek két oka lehet: ezek a számok meglehetősen lokális viszonyokat tükröznek, így az NDP továbbra sem olyan tényező, ami bele tudna szólni az országos erőviszonyokba (ellentétben az AfD-vel), vagy az AfD megerősödése annyira sokkolta az elemzőket, hogy még nem volt idejük ezen aggódni.

Bárhogy is legyen, a tendencia kristály tisztán mutatja: a mainstream pártok elhibázott bevándorláspolitikája helyzetbe hozta a német politikai paletta jobb szélét, aminek a centrista-konzervatív CDU-ra, és a szociáldemokratára egyaránt komoly hatásai lesznek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »