Robban a puskaporos hordó? Irán elfoglalt egy izraeli kereskedelmi hajót (Videó)

Robban a puskaporos hordó? Irán elfoglalt egy izraeli kereskedelmi hajót (Videó)

Az internetre is felkerültek azok a felvételek, amelyek tanúsága szerint az iráni Forradalmi Gárda egy helikopterrel katonákat juttat egy izraeli kereskedelmi hajó fedélzetére, majd a katonák elfoglalják azt. A hajó Eyal Ofer izraeli milliárdos érdekeltségébe tartozik.

A műveletre nem messze az Egyesült Arab Emírségek partjaitól került sor, a Hormuzi-szoros kijáratánál. A Hormuzi-szoros a Perzsa öböl stratégiai jelentőségű kijárata. Ha itt háború törne ki, és lehetetlenné válna rajta keresztül a kereskedelem, az csapás lenne a kőolaj és az LNG ellátás szempontjából is.

A Perzsa-öbölben található Katar, amely a világ elsőszámú cseppfolyósított-gáz ellátója. Az elfoglalt hajót eltérítették, és jelenleg iráni felségvizek felé tart.

Az MSC Aires névre hallgató konténerhajó portugál zászló alatt járja a tengert és a Londonban bejegyzett Zodiac Maritime céghez tartozik, ami viszont a Zodiac Group csoport része, ez pedig Eyal Ofer izraeli milliárdos érdekeltsége.

Hírdetés

A videót a hajó eltérítéséről a hajó egyik alkalmazottja rögzítette és az amerikai AP hírügynökség tette közzé

Izrael és Irán között egyre nő a feszültség, az amerikaiak is jelezték, hogy Irán megtámadhatja Izraelt a következő napokban.

A helyzetet (legutóbb) az élezte ki, hogy április elején Izrael légicsapást hajtott végre egy damaszkuszi konzulátus ellen, amelyben iráni diplomaták és két iráni tábornok is életét vesztette. Teherán bosszút esküdött.

Iran capture ship partially owned by an Israeli businessman in the Strait of Hormuz Iranian forces seized control of the MSC ARIES ship, which is partially owned by businessman Eyal Ofer. Footage obtained by AP shows the soldiers rappelling from a helicopter, while the crew… pic.twitter.com/Y1mzDup3pS — Adam Albilya – אדם אלביליה (@AdamAlbilya) April 13, 2024

Körkép.sk, AP, Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »