RMDSZ: Tulceából is érkezhet parlamenti mandátum

Egyelőre nem hivatalos adatokon alapuló információk szerint nagy az esélye annak, hogy a korábbi választásokhoz hasonlóan az RMDSZ idén is parlamenti mandátumot szerezzen egy Kárpátokon túli megyéből – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

Bár a Központi Választási Iroda (BEC) még szerdán sem hozta nyilvánosságra a végleges választási eredményeket, ennek megfelelően a mandátumok kiosztása sem történhetett meg, az RMDSZ-en belül és választási szakértők körében máris beindultak a találgatások a visszaosztásból származó mandátumokról és azok származási helyéről.

A jelenlegi parlamenti mandátumaihoz képest hárommal több, harminc képviselői és szenátori helyre számít az RMDSZ a törvényhozási választáson elért eredményei alapján. Különböző számítások szerint a visszaosztás nyomán a szövetség minden bizonnyal visszaszerzi 2012-ben elveszített, Arad és Brassó megyei képviselői helyét, így bejutna a törvényhozásba Faragó Péter és Ambrus Izabella Ágnes.

Szintén visszaosztásból nyerne egy nem várt, ötödik képviselői mandátumot a Hargita megyei RMDSZ, ahonnan Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke is Bukarestbe kerülhet. Egyre valószínűbb, hogy Máramaros megyéből Apjok Norbert is bekerül az alsóházba, az előzetes várakozásokkal ellentétben viszont Kolozs megyének csak egy képviselői hely jutna. A jelöltlista második helyén szereplő Hegedüs Csilla szerdán Facebook-oldalán jelentette be, hogy Kolozs megye várhatóan csak egy képviselőt (Csoma Botond) és egy szenátort (László Attila) küld Bukarestbe.

Hírdetés

1339_IMG_7021_b
Kézzelfogható siker. Bővülhet az RMDSZ képviselőházi frakciója (fotó: RMDSZ/Gábor Lajos)

A bonyolult visszaosztási rendszer „áldozatává” válik többek között a Szilágy megyei magyarság, amely elveszíti szenátori helyét (Végh Sándor), holott a tulipános felsőházi listára több mint 21 ezren szavaztak vasárnap. Két felsőházi mandátum juthat viszont az eddigi egy-egy helyett Biharnak (Cseke Attila, Derzsi Ákos) és Marosnak (Novák Csaba Zoltán és Császár Károly, utóbbi visszaosztásból).

Kétségkívül a Hargita megyei lehet a legelégedettebb az RMDSZ területi szervezetei közül, miután a jelenlegi két szenátori és négy képviselői helyhez képest a 2016/2020-as ciklusban két felső- és öt alsóházi mandátuma lesz, „bónuszban” pedig kapott egy Tulcea megyei képviselői mandátumot is. Mindezt úgy, hogy a nem végleges választási eredmények alapján végzett, nem hivatalos mandátumbecslések szerint a visszaosztásból a szövetségnek jár egy képviselői hely a dobrudzsai megyében, ahol a tulipános jelöltlista 245 szavazatot kapott.

Ennek a mandátumnak a várományosa a listavezetői helyet betöltő Józsa-Svella Ildikó-Beáta, aki jelenleg a Hargita Megyei Tanács alkalmazottja szakfelügyelői munkakörben. A fiatal köztisztviselő lapunk megkeresésére közölte, csak a választások hivatalos végeredménye ismeretében nyilatkozik a témában. A romániai választási és – számítógépes – szavazat- és mandátum-visszaosztási rendszer sajátossága révén nem először jut nem erdélyi mandátumhoz az RMDSZ. A 2000-ben rendezett parlamenti választáson bukaresti listán lett képviselő Pataki Júlia, míg Vajda Borbála călăraşi-i szenátor, 2008-ban pedig külföldi választókörzetből lett honatya Kötő József, aki 34 szavazattal jutott mandátumhoz.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »