Rituális fürdőben lubickoltak a zsidók Auschwitzban

Építési munkák során egy feltehetőleg 17. századi zsidó rituális fürdőt (mikve) találtak a dél-lengyelországi Oswiecimben – közölte csütörtökön a helyi zsidótörténeti múzeum igazgatója.

A 19. század második felében épített, de a második világháború idején a németek által lerombolt oswiecimi Nagy Zsinagóga szomszédságában januárban már megtalálták egy, a második világháború előtti időszakból származó mikve maradványait – mondta el a PAP hírügynökségnek Tomasz Kuncewicz múzeumigazgató.

Minden arra utal, hogy a 20. század eleji mikve szomszédságában most egy második, sokkal régebbi fürdőt találtak – számolt be róla Kuncewicz. Megítélése szerint a fürdő a zsidók oswiecimi letelepedése elején, a 17. században jöhetett létre.

Hírdetés

Az igazgató példa nélkülinek nevezte, hogy a fapadokkal és falépcsőkkel ellátott, pincére emlékeztető helyiség jó állapotban maradt fenn. A leletet jelenleg műemlékvédők vizsgálják.

A középkorban alapított Oswiecim városában a 16. század közepén telepedtek le első zsidó lakosok, akik az 1920-as években a helyi lakosság már több mint 40 százalékát alkották.

A Harmadik Birodalomhoz csatolt városban hozták létre a németek a híres munkatábort, ez azonban jelenleg zárva van.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »