Ritkítják egymást a négerek Szomáliában

Legalább 120 ember meghalt a szomáliai szövetségi erők és egy helyi fegyveres csoport közötti harcokban a közép-szomáliai Guriel városnál – közölte hétfőn Hassan Yare, az említett fegyveres csoport, az Ahlu Sunna Waljama’a (ASWJ) tagja.

Yare a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: legalább 120 ember vesztette életét, további 600 sebesült meg a harcokban, hozzátéve: a csoport "utolsó emberéig" harcol.

Ahmed Shire Falagle, Galmudug állam – itt található Guriel is – tájékoztatási minisztere közölte: a kormányerők legalább 16 tagja lelte halálát, további 45 sebesült meg a három napja tartó harcokban. Azt nem tudta megmondani, hogy a másik fél milyen veszteségeket szenvedett el, mindazonáltal elmondta: a fegyvereseket bekerítették, és a kormányerők reményei szerint "a következő órákban végeznek velük".

Médiajelentések szerint szombaton heves harcok törtek ki a város rendőrőrsének épülete körül, amely a szövetségi csapatok kezén van, az összescsapásokban a szomáliai hadsereg két regionális elitparancsnoka is meghalt.

Hírdetés

A Galmudug államban található Guriel szombaton kétszer is gazdát cserélt. Vasárnap reggel a szövetségi erők, miután erősítést kaptak, kiszorították az ASWJ egységeit a város több központi negyedéből. A harcosok azonban képesek voltak átcsoportosítani erőiket és megpróbálták visszaszerezni befolyásukat a város felett. A Reuters szerint a harcok hétfőn folytatódtak. Az ENSZ közleménye szerint az összecsapások miatt legalább 100 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából.

Az ASWJ egy szomáliai székhelyű félkatonai csoport, amely szemben áll a radikális szalafizmussal, a szunnita iszlámon belüli ultrakonzervatív reformizmussal. Erőik október 1-jén foglalták el Gurielt. Vezetője, Mohamed Shakir szerint a harcosok kénytelenek voltak átvenni az ellenőrzést Galmudug állam több városa felett, mivel a kormányerők nem tudták ellensúlyozni az Al-Shabaab terrorcsoport offenzíváját az országnak ebben a részében.

A kormány azzal vádolja az ASWJ-t, hogy az engedélye nélkül folytatja tevékenységét, ezt az állítást a fegyveres csoport egyébként nem is tagadja.

Az ASWJ 2008 óta segíti a szomáliai erőket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab elleni közös harcban. A szövetségi erők mindazonáltal az állításuk szerint "megelőző támadást" indítottak az ASWJ ellen a hónap során.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »