Ritkán, de még ez is megesik: súlyosbították egy magyargyilkos cigány horda tagjainak büntetését

Ritkán, de még ez is megesik: súlyosbították egy magyargyilkos cigány horda tagjainak büntetését

Súlyosabb fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a nyéstai emberölés vádlottjait, akik vascsővel vertek halálra egy idős asszonyt; az egyik vádlott életfogytiglani büntetést kapott – közölte a táblabíróság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint az ítélőtábla jogerős ítéletében a vádlottak cselekményét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és magánlaksértés bűntettének is minősítette. Ezért L. M. elsőrendű vádlott fegyházbüntetését 16-ról 17 évre, R. B. másodrendű vádlott büntetését 20 évről életfogytiglani fegyházbüntetésre súlyosította azzal, hogy másodrendű vádlott legkorábban 28 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélőtábla G. Zs. harmadrendű vádlott fegyházbüntetését 18-ról 20 évre súlyosította. G. E. negyedrendű és M. K. ötödrendű vádlott esetében jóváhagyta az első fokon kiszabott 12, illetve 14 év fegyházbüntetést, miközben valamennyi vádlottat 10-10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottak egy vasrúddal követték el az emberölést, az idős sértettnek esélye sem volt a védekezésre és a túlélésre.

Hírdetés

A szóvivő közölte:

A vádlottak kitartóan, egy órán keresztül bántalmazták az idős asszonyt, gátlástalan módon, az esti órákban támadtak a már alvó sértettre. Az ítélőtábla szerint a büntetési célok megvalósulását csak a súlyosított ítélettel lehet elérni.

A tényállás szerint az Abaújszolnokon élő öt vádlott közül az egyik nő jól ismerte a nyéstai sértettet, többször kért tőle kölcsön. Az egyik nő 2017 áprilisában arra panaszkodott a többieknek, hogy ha nem tud hamar pénzt szerezni és élelmet vásárolni, akkor a hatóságok elveszik tőle a gyerekeit. A három férfi és a két nő ekkor úgy döntött, hogy az idős asszonytól fog pénzt szerezni. Indulás előtt az egyik férfi magához vett egy vascsövet.

A sértett a nyári konyhában aludt, amikor odaértek. A két nő kint maradt figyelni az utcát, a három férfi pedig a ház mögötti kert felől bement a sértetthez. Az idős asszony felébredt a zajra, ezért a másodrendű vádlott azonnal ütni kezdte a vascsővel, mindaddig, amíg még mozdult.

A sértett az elszenvedett koponyasérülések miatt a helyszínen meghalt.

A három férfi ezután átkutatta az ingatlant, élelmiszereket, valamint néhány tízezer forint készpénzt vitt el. Később vették észre, hogy a vascsövet a helyszínen hagyták, így még aznap este visszamentek érte, és egy lakatlan telken lévő kútba dobták.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »