Rimaszombatban a helyi adók és illetékek emelése körül vitáztak a képviselők

Rimaszombatban a helyi adók és illetékek emelése körül vitáztak a képviselők

Nyitókép: Körkép.sk

Rimaszombat képviselő testülete megtartotta ez évi utolsó ülését. A tanácskozás egyik fontos pontja a helyi adók és illetékek nagyságának a megállapítása volt. 

Adók, illetékek

A programpont előterjesztője Jozef Šimko polgármester volt. Hangsúlyozta a helyi adók és illetékek emelésének szükségességét. Elmondta, hogy mindent egybevetve a város nem tudja kifizetni a legszükségesebb kiadásokat, így kénytelen a helyi adókat emelni.

Tudatosítja, hogy ez teher a lakosoknak, amely nélkül azonban nehezen tudja elképzelni a város működését. Ismertette a képviselőkkel, hogy az előterjesztésben az emelés mértékét 19% körül határozták meg. Szerinte ez jóval kevesebb, mint sok hasonló nagyságú város adó- és illeték-emelése Szlovákiában. A 19%-os mérték nem éri el az egyes képviselő csoportok által javasolt 35-40%-os emelés mértékét.

A testület nagyrésze a vitában elismerte az emelések szükségességét. Szerintük az a tény, hogy 19%-al emelik az adókat és illetékeket, talán elfogadhatóvá teszi a döntést a lakosság számára is. Szükségesnek tartják viszont a racionalizálós intézkedéseket a költségvetés megalkotása terén.

Szikrázó polémia alakult ki az ellenzéki képviselők (Valo, Demeter) és a polgármester között. Az ellenzékiek a polgármester hozzáállását az adó- és illeték emeléshez bűnügyileg problematikusnak nyilvánították és feljelentést tettek a hatóságoknál. A polgármester szintén  kilátásba helyezett egy feljelentést, ugyanis szerinte az adókról nem ő dönt, hanem a képviselő-testület. Egyben kérte az ellenzéki képviselőket, hogy fejezzék be a feljelentéseket, amivel csak fékezik a város fejlődését. Nehezményezte, hogy eddig 16 esetben vett már részt kihallgatáson a feljelentések következtében, és nemcsak ő személyesen, hanem az alkalmazottak is a kihallgatásokon töltik munkaidejük jelentős részét.

Hírdetés

A képviselő-testület végül a javasolt mértékben megszavazta a helyi adók és illetékek emelését.

Új főellenőr megválasztása

Az ülés további fontos programpontja volt a városi főellenőr megválasztása, az eddiginek ugyanis lehárt hivatali ideje. A jelölő bizottság javaslatára a képviselők titkos szavazással az eddigi főellenőrt, Csirmaz Miklóst választották meg újabb 6 évre.

Lakópark építése Szabadkán

További érdekes, sok embert érintő programpont volt az új lakópark helyzete Szabadkán. A város itt készíti elő a családi házak építését, amelynek megindítására a polgárok már nagyon várnak. A polgármester szerint több okból kifolyólag csak lassan tudnak haladni az előkészítéssel. A terület rendezése már végbement, megtörtént a felparcellázás is (130 családi házra vonatkozóan). 

Sajnos a közművek – mint az út, villany, víz, kanalizáció, gáz – kiépítése 14-15 millió eurót kíván, amit a telkek eladásából szándékoznak fedezni. Szerinte 60 euró/m2 körül lesz az építkezési telkek ára, számítása szerint a telkeket jövő év márciusában fogják kezdeni árulni. Reméli ugyanis, hogy addigra megoldódik a lakópark rákötése a Losonc-Kassa főútra, amit egyenlőre késleltet a nagy körforgalom megépítése Szabadkán.

Az ülés végén Jozef Šimko polgármester megköszönte s képviselők munkáját. Hangsúlyozta, hogy sikeres évet zártak, hiszen ennyi pénzt még nem kapott a város eddig egyik évben sem. Említette a körforgalmat Szabadkán, illetve a kultúrházat, amelynek felújítására 3,7 millió eurót kaptak, és elmondta azt is, hogy a nyugdíjasotthon felépítése 90%-ra biztosítva van. 

Ő is, és Halász Attila alpolgármester is (magyarul) kellemes ünnepeket kívánt a város lakosainak.

Mede Géza

képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »