Riasztóan sok a felmondás

Riasztóan sok a felmondás

A cégek alkalmazottjainak csaknem 10 százaléka mondott fel az utóbbi egy évben – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének Világgazdaság által megismert felméréséből.

A felmondások kényszerítik ki leginkább a béremelést – derül ki a Világgazdaság birtokába jutott felmérésből, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézete készített összességében több mint 800 milliárd forint árbevételt elérő, mintegy 13 ezer alkalmazottat foglalkoztató 27 cég vezetőinek válaszai alapján.

A felmondások aránya riasztóan magas, a cégek alkalmazottjainak csaknem 10 százaléka mondott fel az utóbbi egy évben. A vállalkozások átlagosan 8 százalékos béremelést terveznek, ami a várt árbevétel-növekedésnél (3,7 százalék) lényegesen magasabb. A munkaerőhiányra sokszínű eszköztárral reagálnak a vállalatok: habár a béremelés (80 százalék) a legnyilvánvalóbb válasz, a rugalmas foglalkoztatási formák, szervezeti változtatások, ingázás támogatása és a munkakörnyezet javítása, felnőttképzés, valamint az oktatási intézményekkel kiépített kapcsolatok alkalmazása is széles körű.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) gazdaságpolitikai bizottsága a minap tárgyalta a támogatásával készült tanulmányt. A VOSZ társelnöke, Tardos János a Világgazdaságnak elmondta: valamennyi településtípus és minden képzettségi szint esetében jelentkezik a munkaerőhiány. Összességében a középfokú végzettségűekből van a legnagyobb hiány, ez különösen a kisebb településeken kritikus. Budapesten azonban már nincs elég felsőfokú végzettségű munkavállaló, belőlük van a legkevesebb az optimális létszámhoz képest a cégeknél. A várakozások szerint egyre nagyobb lesz az igény a felsőfokú végzettségűek iránt.

Hírdetés

A dolgozók egy része más munkahelyet, munkakörülményeket keres, mint korábban, és mint amit a vállalati szektor kínál. Kevesebbet, rugalmasabban vagy máshol akar dolgozni az emberek egy része. A tanulmány szerint a potenciális munkaerőpiaci tartalékok aktivizálhatóságával kapcsolatban a vállalatok nem túl bizakodók. Leginkább az idősek továbbfoglalkoztathatóságában bíznak.

A pesszimista várakozás egyik lényeges eleme a fiatalabb korosztályokkal való elégedetlenség: nehezebben motiválhatónak és megtarthatónak ítélik a fiatalokat. Nagy fokú az elégedetlenség a fiatalok képzettségével kapcsolatban, és ennek megfelelően az oktatási rendszer megítélése is negatív. Az oktatási rendszertől leginkább az alapkészségek garantálását várják. A vállalatok széles körben szerveznek vagy támogatnak képzéseket az alkalmazottjaik számára. A vállalatok igénylik a kormányzati politika válaszait a munkaerőpiaci kihívásokra. A válaszadók szerint a kormányzat legfontosabb feladata az oktatási-képzési rendszer javítása lenne. Ezen túlmenően a járulékok és az áfa csökkentése segíthetné a vállalatokat az árbevétel növekedését meghaladó béremelési kényszer elviselésében.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »