Riasztás: oroszokat fogtak a Gripenek

Amióta szeptember 1-jén szolgálatba álltak a baltikumi légtér védelmére, és néhány nap elteltével el kellett fogniuk egy orosz An-26-os szállítógépet, a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeit már többször riasztották a NATO-elöljárók – értesült portálunk.

A litván védelmi minisztérium és a Postimees észt lap is közölte, hogy különböző időpontokban sor került egy An-12-es szállítógép és egy Szu-27-es vadászgép (képünkön egy korábban, a brit Királyi Légierő által készített felvételen), illetve több Il-38-as tengerészeti járőrgép elfogására és azonosítására. Legutóbb hétfőn kaptak éles riasztást a magyar pilóták, akkor a Kauno diena litván lap értesülése szerint egy Oroszországból a kalinyingrádi exklávéba tartó Il-20-as elektronikai felderítő gépet kellett azonosítaniuk Gripenjeikkel.

Hírdetés

A németországi vezetési pontról akkor emelik a levegőbe a készültségi vadászgépeket, ha a radarok által észlelt repülőgépek valamilyen okból nem felelnek meg a biztonsági kritériumoknak. Az orosz katonai gépek esetében ez repülési terv hiányát, a válaszjeladó használatának mellőzését vagy az illetékes légi irányítással való rádiókommunikáció elmulasztását, illetve ezek valamely kombinációját jelenti.

A szeptember 12-i akcióról ide kattintva olvashat bővebben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »