Riasztás: ítéletidő jön

Riasztás: ítéletidő jön

A szerdai nap második felében a Dunántúlon egyre többfelé alakulnak ki zivatarok, amelyeket rövid idő alatt jelentős csapadék, viharos szélrohamok és néhol jégeső is kísérhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 23 és 28 fok között valószínű.

Kedden túlnyomóan napos idő várható, fokozatosan egyre több vékony jégtűfelhővel, csapadék nélkül. Éjszaka országszerte fátyolfelhős idő valószínű, hajnaltól az északi és a keleti országrészben átmenetileg vastagabb felhők is megjelennek, és néhol jelentéktelen eső is előfordulhat. Szerdán észak felől csökken a felhőzet, többórás napsütés mindenütt várható, majd gomolyfelhők képződnek. Délutántól az Alpok irányából zivatarfelhők érik el az országot, emiatt a Dunántúlon egyre többfelé alakulnak ki zivatarok, amelyeket rövid idő alatt jelentős csapadék, viharos szélrohamok és néhol jégeső is kísérhet. Szerda estig ez a szervezett csapadékrendszer a Dunántúl keleti részéig juthat el. A légmozgás az ország nagy részén mérsékelt marad, csak a Kisalföldön élénkül meg a déli szél. Hajnaltól fokozatosan északnyugatira fordul és sokfelé megélénkül, a Dunakanyar környékén meg is erősödik a szél.

Hírdetés

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8, 16 fok között alakul, a Dunántúl magasabb részein lesz a legenyhébb idő, az Északi-középhegység völgyeiben azonban hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 23 és 28 fok között valószínű, a Fertő tó környékén és az északkeleti határvidéken lehet hűvösebb.

Jégeső, zápor, zivatar

Szerda délutántól nyugat felől heves zivatartevékenységre lehet számítani. Délután először az Alpokalján várható zivatar. A nyugatról kelet felé áthelyeződő zivatarok este már a Dunántúl többi részére is átterjednek. Az Alpokalja mellett kiemelten a Dunántúl középső térségében valószínű több helyen zivatar. Heves kísérőjelenségek jó eséllyel előfordulhatnak, 80-100 km/h-t meghaladó szélrohamok, nagy méretű jég és lokálisan rövid idő alatt 30-50 mm csapadék valószínű helyenként. A zivatarok várhatóan késő este érik el a Duna vonalát, így éjfél körül már az Alföldön is előfordulhat intenzív zivatar.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »