Rezsiválság: változás jöhet a távfűtéses lakásoknál

Rezsiválság: változás jöhet a távfűtéses lakásoknál

Tervezet van, kormánydöntés még nincs arról, hogy egyedileg szabályozható legyen a távfűtés a lakásokban.

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy májustól nem csökkentik az átlagfogyasztás fölött a lakossági piaci gázárat és áramárat sem, minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés jelenlegi formában történő fenntartásához.

Az atv.hu rákérdezett arra a korábbi elképzelésre, hogy minden távfűtéses lakást egyedi mérővel szereljenek fel, erre a miniszter azt válaszolta: terv van rá, de a kormánydöntés nincs arról, hogy a távfűtéses lakásokban a fűtést az egyedileg szabályozhatóvá tegyék.

Hírdetés

Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer,ebből a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján körülbelül 134 ezer olyan átfolyós fűtési rendszerrel rendelkező lakás van, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint.

A kormánynak ugyanakkor már van rá terve, hogy ezeknek a lakásoknak a fűtését egyedileg szabályozhatóvá tegyék, a kérdésnek az Energiaügyi Minisztérium a felelőse.

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette. A távhő azért is maradhatott ki a rezsicsökkentés részleges megváltoztatásából, mert azokon a helyeken, ahol még nem történt meg korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »