“Rezsimdöntő” Amerika

“Rezsimdöntő” Amerika

A bizonyíték nélküli orosz beavatkozást hazudozó Egyesült Államok ismét kormánydöntésre tör – most Iránban és Venezuelában

Két vérlázító dokumentum látta meg a nap sugarait az Egyesült Államokban az elmúlt majdnem két hétben. Május 10-én az amerikai neokonzervatívok egyik kedvenc forrása, a kitűnő fehér házi és azon messze túlmenő kapcsolatokkal bíró The Washington Free Beacon hír- és véleményportál hatalmas örömmel jelentette, hogy birtokába került a Trump-kormány terve, amely információkat tartalmaz az iráni „rezsim” megdöntésére vonatkozóan.

Jellemző a mai nyugati sajtódiktatúrára, hogy azon fősodratú média, amely naponta az unalomig ismételgeti a legképtelenebb és eddig bizonyítatlan vádjait Oroszország állítólagos beavatkozásáról a 2016-os amerikai elnökválasztásba, még egy nyikk sem sok, annyi teret sem szánt e döbbenetes dokumentum nyilvánosságra kerülésének hírére.

A másik dokumentumot – a saját belügyeibe való beavatkozások legalaptalanabb gyanújától másfél éve sikongató Egyesült Államok egyik jobboldali tévéhálózata – a Fox News szolgáltatta, amikor meginterjúvolta hétfőn a Judicial Watch nevű jobboldali, konzervatív, az amerikai kormány működését cerberusként figyelő szervezet kutatási igazgatóját.

Annak alkalmával, hogy az amerikai külügyminisztériumtól igen sok dokumentumot kaptak, amelyek azt bizonyítják, hogy a washingtoni kormány a USAID-del (Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség) karöltve számos országba küldött hatalmas pénzeket, hogy befolyásolják az ottani politikát. Úgy, hogy a nekik tetsző erők kerüljenek hatalomra.

Rátérve a május 10-én bemutatott, három oldal terjedelmű tervre: abból kiderül, Trumpék az Iránnal kötött nemzetközi atommegállapodás felrúgása után hozzálátnának az iráni „rezsim” elleni tiltakozások és a példátlanul szigorú, ismét bevezetendő gazdasági szankciók miatt is ostromlott kormányellenes erők támogatásához, hogy leváltsák a jelenlegi kormányt.

Ráadásul Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn a neokon agytröszthálózat egyik „jeles” tagjánál, a Hudson Intézetnél jelentette be a Fehér Háznak azt a tényleg párját ritkító fenyegetését, hogy az Egyesült Államok „szét fogja verni” Irán világszerte működő ügynökeit, és gondoskodik arról, hogy az ország „soha ne uralhassa ismét a Közel-Keletet”.

Mondta ezt annak az országnak a külügyminisztere, amely egy tisztességes világban nehezen tudná elkerülni a „terrorállam” elnevezést. Hiszen szemben például Iránnak vagy Oroszországnak a Szíriában az ottani kormány meghívására jelenlévő katonáival, akik a damaszkuszi kormányt megbuktatni akaró al-Kaida és al-Nuszra Front terroristáival harcolnak, az Egyesült Államok hadereje illegálisan, minden szíriai meghívás vagy ENSZ-jóváhagyás nélkül állomásozik Szíriában.

Hírdetés

Ahol embereket öl meg, infrastruktúrát pusztít, szíriai olajmezőket tart a kezében, és tart fenn gyilkos gazdasági szankciókat ugyanezen ország ellen, amelynek lakossága éppen az amerikai–szaúdi szövetségnek és tengelyükhöz csatlakozó többi hatalomnak „hála”, már félmillió embert volt kénytelen eltemetni, vagy mondhatott búcsút több millió menekültnek, akiket éppen ez a „demokráciaépítő és -exportáló” szövetség rombolása kergetett el.

Ez az az Amerika, amely 2016 novembere óta minden bizonyíték nélkül, határtalanul felháborodva vádolja Oroszországot, hogy beavatkozott az akkori elnökválasztásokba. És ez az az Amerika, amely három nappal ezelőtt ártotta bele magát ismételten és a legdurvább módon Venezuela belügyeibe. Most az éppen megtartott venezuelai választásokba, miután Nicolás Maduro ottani elnök újra elnök lett.

Erre válaszul Trump elnök rendeletet adott ki, korlátozva Caracast az Egyesült Államokban lévő állami tulajdonai eladásában, és további szankciókat helyezett kilátásba. Az ellen a venezuelai „rezsim” ellen, amelynek feje még ha a legpiszkosabb csalással is nyerte meg a választásokat, akkor is fényévekkel demokratikusabb az Egyesült Államok stratégiai szövetségese, Szaúd-Arábia monarchisztikus kormányzatánál. Amely választásokat soha nem tart, és amelyet Washington a világért sem nevezne „rezsimnek”. Azaz nem illetné e nyaktilózó diktatúrát olyan kifejezéssel, mint amit a hazai ellenzék és nyomában a nyugati egyenirányított sajtó vidáman használ az Orbán-kormányra. És amely szaúdi diktatúrának Nyugaton körülrajongott ura, Mohammed bin Szalman koronaherceg, „a nagy reformer” április 21-e, a rijadi palotája előtt lezajlott lövöldözések óta szőrén-szálán eltűnt, és akinek hollétét kutató kérdésről a perzsa sajtón kívül egy hang nem hallható, illetve olvasható a szabad nyugati sajtóban.

Az Egyesült Államoknak tehát a „rezsimek” és „kormányok” által irányított rendszerek közötti választóvonal egyáltalában nem a demokratikus–nem demokratikus berendezkedések között húzódik.

Amely egyik oldalán található az orosz, az iráni, a szír, a venezuelai, a magyar és egyéb „rezsim”, amely a bombázástól kezdve a helyi ellenzéknek juttatott pénzügyi támogatásokig a washingtoni adminisztráció célpontja, míg a másik oldalon lévő szaúdi, bahreini és hasonló diktatúrák „kormányai” szentek és sérthetetlenek. És soha nem „rezsimek”. „Regnáló rezsimek”, hogy segítsünk mi is a hazai balliberális „prolitikai” lakájpapagájok szóhasználatának megrögzülésében.

Nem rezsim a saját népe ellen is – mint most, pár napja ez is kiderült – és a Donbassz régióban is vegyi fegyvert bevető, puccsal hatalomra jutott kijevi kormány. De ez az őrjöngő, neokonzervatívok által vezérelt Trump-kormány az iráni atommegállapodás felrúgásával végleg elvetette a sulykot, és gyakorlatilag kettétörte az 1945 óta működő transzatlanti szövetségi rendszert.

E törés olyan látványosra sikeredett, hogy az Európai Unió Oroszországgal és Kínával együtt áll ki Irán mellett Amerikával szemben, és tiltotta meg legutóbb, hogy az európai vállalatok engedelmeskedjenek a Washington által Irán ellen életbe léptetendő, a hetvenhárommilliós országot és népét szó szerint megbénítani akaró szankcióknak.

Világtörténelmi pillanatokat élünk, és csak reméljük, hogy e neokon horda nem fog az általa Irántól annyira „féltett” Közel-Keleten az egész világot lángba borító háborúba fogni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/118835/Rezsimdonto_Amerika


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »