Révbe ért a székely adomány (Földrengéskárosultak megsegítése)

Révbe ért a székely adomány (Földrengéskárosultak  megsegítése)

Múlt héten Bukarestbe szállította a törökországi földrengés károsultjai számára gyűjtött adományt a Bölöni Unitárius Egyházközség lelkésze, Kozma Albert és csapata. A munka ezzel nem ért véget, továbbra is várják az adományokat, és az sem kizárt, hogy maguk viszik el azokat a bajba jutottaknak.

Az adományt két kisteherautóval szállította Bukarestbe Kozma Albert és fia, ifjabb Kozma Albert, valamint Nagy Norbert székelyudvarhelyi gyakorló teológus és Balázsi Csaba gondnok. Éjjel utaztak, délelőtt rakodtak ki a Törökország romániai nagykövetsége által meghatározott helyen.

Amint a tiszteletes elmondta, Sever Rashid, a követség segélyezési megbízottja fogadta őket a hatalmas csarnokban. Az ottaniak segítettek leüríteni a kocsikat, rendszerezték, raklapra tették, csomagoltak, s éjjel indították is a teherautókat a földrengés sújtotta vidékre.

A megbízottól túl sok információt nem kaptak – a tájékoztatást központilag végzik –, de az nyilvánvalóvá vált, hogy a veszély nem múlt el és nagyon fontos a folyamatos segítségnyújtás. „Hiány van ivóvízből, hideg van, takaróból pedig nincs elegendő, s tízezrek számára okoz gondot a megfelelő mennyiségű és minőségű étel mindennapi előteremtése. Igen örvendek tehát, hogy a székelység is török testvéreink mellé áll ezekben a nehéz napokban, és anyagiakat nem sajnálva küldtek abból, amiből csak küldhettek” – nyilatkozta Kozma Albert.

Hírdetés

Adományt gyűjtött Bölön, Sepsiszentgyörgy, Szentivánlaborfalva, Ürmös, Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsikőröspatak unitárius egyházközsége, Szörcse és Köpec reformátusai, a Gondviselés Segélyszervezet háromszéki szervezete, a Turul Közösség Egyesület Kovászna és Hargita megyei tagjai, Ferencz Zoltán polgármester és a bölöni polgármesteri hivatal munkaközössége, 110 baróti, vargyasi, illyefalvi, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és székelyudvarhelyi magánszemély, a székelyudvarhelyi Bagolyvár Könyvesbolt és a vargyasi nyugdíjasok klubja.

Lisztet (524 kiló), puliszkalisztet (159 kg), cukrot (232 kg), rizst (412 kg) sót (34 kg), szemes paszulyt (126 kg), laskaféléket (420 kg), olajat (389 liter), marhahúsos konzervet (166 darab), halkonzervet (50 db), borsót (kisebb kiszerelésben 93 doboz, négykilós csomagolásban 3 doboz), kukoricakonzervet (78 db), csirkemájpástétomot (173 db), növényi pástétomot (61 db), kávét (73 db), mellette almalevet, müzlit, kekszet, teát, piskótát, babételt és tejport, multivitamint, fogkrémet, tisztító- és fertőtlenítőszert vittek a múlt héten Bukarestbe.

A török hatóságok e hét elejétől ideiglenesen szüneteltetik az adományok fogadását, de a bölöniek – az unitárius egyház püspöki hivatalával egyeztetve – folytatják a gyűjtést, hogy amikor újból lehetőség nyílik, nyomban vihessék is a segítséget. Ezúttal pénzbeli hozzájárulást is elfogadnak, hogy abból minden szükségest vásárolhassanak.

Mivel az első segélyakció Bölönből indult, itt lesz az unitáriusok összesítő székelyföldi központja, innen szállítják tovább az adományokat. A tartós élelmiszereket ismét Bukarestbe vinnék, de azt sem tartják kizártnak, hogy maguk juttassák el a földrengés sújtotta vidékekre. „Abban bízom, hogy márciusban már ismét fogadják az adományokat, s addig nekünk is sikerül újabb rakományt összegyűjtenünk, amivel segíthetünk a bajba jutott embereknek” – mondotta az unitárius lelkész.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »