Reuters: a Jobbik “drámai előrelépése” meghatározhatja az európai nacionalista pártok EU-parlamenti szereplését

A Die Presse az új Orbán-kormányra váró gazdasági kihívásokat ecsetelte, a Reuterst a nemzeti retorika, a rezsicsökkentés és az szja-csökkentés röptette újra hatalomra.
A könnyű választási győzelem ellenére nehéz feladatok, “csaknem legyőzhetetlen gazdasági és szociális kihívások” várnak a Fidesz-kormányra – írta a Die Presse című konzervatív osztrák napilap. Orbán Viktornak “a könnyű választási győzelem ellenére alaposan fel kell gyűrnie az ingujját a következő négy évben” – írta a lap budapesti tudósítója.
A Fidesznek, noha sikerült a pénzügyi és gazdasági válság viharában bajba került magyar hajót ismét valamennyire egyenesbe hoznia, még sok zátonyt ki kell kerülnie a következő törvényhozási ciklusban. Ha nem sikerül a lakosságot újra a jólét és a növekedés útjára állítani, akkor újabb radikalizálódás fenyeget a magyar politikában – vélekedett a lap.
Noha a Jobbiknak nem sikerült a második helyet megszereznie, a 2010-es eredményéhez képest valamelyest javított a párt – írta a Presse exit poll előrejelzések alapján. A leendő új kormánynak mindenekelőtt a szegénységgel kell megküzdenie, megoldást kell találnia a cigánykérdésre, emellett meg kell fékeznie a kivándorlási hullámot.

Hírdetés

“De nem csak a munkaerő, hanem a befektetők is elvándorolnak Magyarországról. Orbán Viktornak ezért át kell gondolnia a külföldi vállalatokkal szembeni politikáját” – vélekedett a Die Presse. Nemcsak Orbán legélesebb bírálói kételkednek abban, hogy sikerülni fog a nacionalista politika és a gazdaság számára szükséges nyitás közötti szakadékot áthidalni, Magyarország ugyanis az elmúlt években saját gazdasági mozgásterét csökkentette – zárta cikkét a lap.
Reuters: Újabb mélypont a baloldalnak
A Reuters hírügynökség – a szavazatok körülbelül 50 százalékos feldolgozottságával megjelent – kommentárja szerint Orbán Viktor a nemzeti érdekek védőjeként nyerte el a választók bizalmát, továbbá a rezsicsökkentéssel és a személyi jövedelemadók csökkenésével. A kommentár szerint a kormány politikája sikeresen szolgálta a választási célokat, és segített az országnak kiemelkedni a recesszióból is, de egy elemző arra is rámutatott, hogy a nagyvállalkozások általában nem örülnek a gyakori gazdaságpolitikai változásoknak.
Megemlítette a kommentár azt is, hogy egyes aggodalmak szerint Orbán Viktor túlságosan sok hatalmat halmozott fel.
A hírügynökség a baloldal szempontjából újabb mélypontnak minősítette a várható végeredményt.
A Jobbik eredményét a Reuters drámai előrelépésnek minősítette, különös tekintettel arra, hogy négy évvel ezelőtt már az is “sokakat megdöbbentett Európában”, hogy bejutottak a parlamentbe. A Jobbik eredményét – áll a kommentárban – fontos jelzésnek tekintik abból a szempontból is, hogyan fognak szerepelni a nacionalista jobboldali pártok más országokban is a májusi európai parlamenti választáson.

Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »