Rétvári: Veszélyes a Frontex új vezetőjének nyilatkozata

Rétvári: Veszélyes a Frontex új vezetőjének nyilatkozata

Magyarország óriási veszélyt lát a Frontex új vezetőjének nyilatkozatában, Hans Leijtens ugyanis nem arról beszélt, hogy az EU határvédelemre létrehozott ügynökségének miképpen kell megvédenie Európa határait, hanem arról, hogy a Frontex határvédelemben közreműködő embereinek nem szabad a klasszikus határvédelmi feladatot ellátniuk, és kifejezetten támadta az illegálisan érkezők határon való visszafordítását – mondta Rétvári Bence.

Rétvári Bence – gyorplusz.hu

Veszélyesnek tartja az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) új vezetőjének nyilatkozatát a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, szerinte ugyanis Hans Leijtens nem Európa határainak megvédésére akar koncentrálni, hanem az illegálisan érkező migránsok jogi tájékoztatására.

A bel- és igazságügyi tanács stockholmi ülésén tartózkodó Rétvári Bence csütörtökön telefonon az MTI-nek azt mondta, az ülésen ismét tárgyaltak az illegális migrációról. Megismételte: Magyarország szerint nem megnyitni kell Európa kapuit, hanem meg kell védeni Európa határait.
   
Hozzátette: Magyarország óriási veszélyt lát a Frontex új vezetőjének nyilatkozatában, Hans Leijtens ugyanis nem arról beszélt, hogy az EU határvédelemre létrehozott ügynökségének miképpen kell megvédenie Európa határait, hanem arról, hogy a Frontex határvédelemben közreműködő embereinek nem szabad a klasszikus határvédelmi feladatot ellátniuk, és kifejezetten támadta az illegálisan érkezők határon való visszafordítását.
   
Rétvári Bence megjegyezte: az új vezető – mintha a Frontex egy bevándorlási ügynökség lenne – az NGO-kkal együttműködve az illegálisan érkezők segítését, a jogaikról való tájékoztatást tartja fontosnak.
   
„Egészen abszurd, hogy valakik, akik a határ védelme miatt vannak ott, azok nem a határt védik, nem visszafordítják azokat, akik illegálisan, a zöldhatáron akarnak átjönni, hanem jogi segítséget nyújtanak az országba való belépéssel kapcsolatban” – fogalmazott.

File:Frontex logo.svg - Wikimedia Commons

Hírdetés

wikimedia
   

Kijelentette: Magyarország megvédi a déli határát, sőt Ausztriával és Szerbiával közösen Szerbia déli határánál is ott van.
   
„Mi ezt az utat tartjuk jónak, és nem azt, amit veszélyes módon a Frontex új vezetője mondott. Mi elutasítjuk ezt a fajta hozzáállást” – szögezte le.
   
Az államtitkár szólt arról is, visszásnak tartják, hogy holland vezetője lett a Frontexnek, mert Hollandiának nincs a migrációval érintett szárazföldi határa.

Marechausseecommandant Leijtens nieuwe directeur Frontex | Nieuwsbericht |  Defensie.nl

Hans Leijtens, az extrém hozzáállású Frontex-vezető – defensie.nl

Hozzátette: jobb lett volna, ha az új vezető a határvédelmi ügynökség élére egy olyan országból érkezik, amelyik közelebb van a migrációs útvonalba eső határhoz.
   
Rétvári Bence tájékoztatása szerint az ülésen szóba került a kitoloncolások kérdése is. Azt mondta, hogy amikor nyugat-balkáni országokba toloncolnak vissza az Európai Unió területén illegálisan tartózkodókat, akkor a kitoloncolás eredményessége az 50 százalékot sem éri el. Amikor pedig ázsiai országokba kell kitoloncolni, ahonnan az illegális migránsok elsöprő tömege érkezik, ott 5-8 százalék az eredményesség.
   
Ez is azt mutatja, hogy a kitoloncolás nem alkalmas eszköz az illegális migráció megállítására – közölte Rétvári Bence, megjegyezve: erre csak a külső határok védelme alkalmas.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »