Rettegjenek! A nemzeti pártok erősödnek Európában!

Marine LePen – francia Front National
Nigel Farage – UKIP, brit
Wilderers – Holland

Európa legtöbb országában folyamatos erősödés figyelhető meg a szélsőjobboldali pártok népszerűségében. A jelenség nem a migránsválsággal kezdődött, de kétségtelenül rátett egy lapáttal.

Az egyik utolsó bástyának tartott Németországban is a legutóbbi tartományi választásokon előretört az Alternatíva Németországért (AfD) nevű euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt, Szász-Anhalt tartományban a szavazatok 24%-át szerezték meg.

A német The Local c. lapban közölt közvélemény-kutatás szerint az AfD jelenleg Németország harmadik legerősebb pártja.

A Párt vezetője, Frauke Petry korábban arról is nyilatkozott, hogy a migránsok ellen bizonyos esetekben lőfegyvereket is lehetne alkalmazni. Azt hihetnénk, az ilyen jellegű kommentek ártanak a párt népszerűségének, de láthatóan nem így van.

A liberális Skandináviától a kontinens déli részén lévő Görögországig és Olaszországig, a szélsőjobboldali pártok lényeges népszerűségnövekedésnek örvendhetnek.

Dániában a DPP (Dán Néppárt) erősödése borzolja a hatalmon lévő pártok kedélyeit. 2015-ben 21%-ot értek el a választásokon, és ezzel Dánia második legnagyobb pártja lettek. Bár nincsenek benne a kormányban, de a kormánypártok adaptálódnak a DPP kihívásához, nem hiába olyan erős Dánia részéről a bevándorlókkal szembeni ellenállás.

Svájcban a Svájci Néppárt (SVP) tavaly több mint 30%-ot ért el a parlamenti választásokon, és ezzel az ország legerősebb pártja továbbra is. A svájciaknak külön kifejezésük van a jobboldal erősödésére: „rechtsrutsch” (jobbra csúszás).

Olaszországban ott van a Lega Nord, amelynek a vezetője, Matteo Salvini többször is heves megjegyzéseket tett a romákra, muszlimokra és bevándorlókra. A párt a tavalyi tartományi választásokon nagyot erősödött, a tradicionálisan baloldali Toszkánában a szavazatok 20%-át szerezték meg.

Nem mindenhol figyelhető meg ez a jelenség, például Spanyolországban, Portugáliában vagy Nagy-Britanniában nem tudnak labdába rúgni a szélsőjobb. De valami készülődik Európában. Még nem érte el a forráspontot, de a buborékok már láthatóak.

Ha a migránsválság és a gazdasági válság mélyülni fog, akkor érdekes dolgok történhetnek még a jövőben.

Far-right Golden Dawn party supporters attend the main pre-election rally outside the party’s headquarters in Athens, Greece, September 16, 2015. REUTERS/Michalis Karagiannis

Az Arany Hajnal támogatói Görögországban

forrás: orientalista.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Aktuális, EU, Európai Egyesült Államok Tagged: csapás a cionizmus ellen


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »