Rettegett Bizánc a most kiásott kislány rokonaitól

Rettegett Bizánc a most kiásott kislány rokonaitól

Különleges leletre bukkantak a napokban a Déri Múzeum régészei az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán. A területen 13 régész vezetésével 13 feltáró csapat végzi munkáját. A szakemberek az elmúlt hét végén egy 10-12 éves, a 7. században élt gyermek koponyáját emelték ki a földből – írta közleményében a debreceni Déri Múzeum.

A kislányt homlokán aranypártával temették el. A nemesfém ékesség Hajdú-Bihar megyében egyedülálló, de az egész Kárpát-medencében is különleges, eddig ugyanis rendkívül kevés lelőhelyről került elő a most feltárthoz hasonló aranyveretes párta.

Az egész Kárpát-medencében páratlan lelet Fotó: Déri Múzeum

Bizáncot sarcolhatták a kislány rokonai

Hírdetés

A Kárpát-medencében, a római és a hun uralom után, a 6. század közepére germán államok alakultak ki. A Dunántúlon a Langobard királyság, míg a Tiszántúlon és Erdélyben a gepidák uralkodtak. Délről a Bizánci Birodalom határolta a területet. Ide érkeztek meg keletről az avar törzsek. Az avarok eredete pontosan nem ismert, amit biztosan tudunk róluk, hogy eurázsiai nomád nép és kelet felől érkeztek a hatodik század közepén a Kárpát-medence előterébe. 567-ben, a langobardokkal szövetségben meghódítják a gepida területeket, majd a következő évben birtokba veszik az egész Kárpát-medencét. Innentől kezdve az Avar Kaganátus volt a 9. század elejéig a térség meghatározó hatalma. A 7. század közepéig folyamatosan hadjáratokat vezettek a bizánci birodalom ellen, amely évi adófizetéssel is próbálta távol tartani őket.

Egész falut vártak

A most előkerült sír is valószínűleg az avar kornak ebből a korai szakaszából származik. A lelőhely az M35-ös autópálya nyomvonalán helyezkedik el, Debrecen és Berettyóújfalu között. A területen már a tavalyi évben megkezdődtek a próbafeltárások, de a teljes körű megelőző feltárás csak három hete indult el. Előzetesen – többek között – egy avar településrészletre számítottunk, és csak egy melléklet nélküli sírt sejtettek a régészek avar korinak a tájolása alapján.

A páratlan leleten éppen a sajtótájékoztató reggelén végeztek CT-vizsgálatot a Kenézy kórház orvosai. Eredményéről, a restaurálás időtartamáról és arról, várhatóan mikor kerül a közönség elé az aranypárta, néhány nap múlva értesítjük a sajtó képviselőit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »