Reszkethetnek a gyorshajtók – üzentek a rendőrök, és helyszíneket is megjelöltek

Reszkethetnek a gyorshajtók – üzentek a rendőrök, és helyszíneket is megjelöltek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási versenyek és a gyorshajtás ellen – mondta a közlekedésrendészeti főosztály vezetője.

Balogh Ádám emlékeztetett: a hatóság fokozottan ellenőrzi azokat a budapesti útszakaszokat, ahol korábban rendszeresek voltak az illegális gyorsulási és driftversenyek a júliusi, egy kerékpáros halálát okozó Árpád hídi baleset óta.

A rendőrök nemcsak járőrautókból, hanem civil járművekből is ellenőrzik a közlekedőket. A hatóság a sebességmérésen kívül ügyel arra is, hogy tuningolták-e, átalakították-e szabálytalan módon a tulajdonosok a járműveket; ezekben az akciókban a fővárosi kormányhivatal közlekedési ellenőrei mobil vizsgálóállomásokkal vesznek részt – tette hozzá.

Az illegális gyorsulási, illetve driftversenyek résztvevői korábban a közösségi médiában nyíltan szervezték találkozóikat, majd a fokozott hatósági ellenőrzések hatására zárt csoportokat hoztak létre, de a BRFK ezek tevékenységét is nyomon követi, így képes megakadályozni a versenyek megkezdését – mondta az ezredes.

A BRFK egyeztetett a nagyobb parkolókkal rendelekező bevásárlóközpontok üzemeltetőivel, és

számos helyszínen forgalomtechnikai akadályokat – fekvőrendőröket – telepítettek az üzletek környékére, illetve azokat a helyeket, amelyek éjszaka nem tartanak nyitva, reggelig le is zárják.

Balogh Ádám egy új jelenségre is felhívta a figyelmet: egyes sofőrök szándékosan, a rendőrök jelenlétében driftelnek, vagy követnek el más közlekedési szabálysértést, miközben autójuk utasa mindezt videóra rögzíti, és a közösségi médiában megosztja.

A járőrök ezt minden esetben helyszíni bírsággal büntetik – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Hírdetés

Az Árpád hídon júliusban bekövetkezett halálos baleset után, októberig

 • 1100 rendőr részvételével 214 alkalommal tartottak ellenőrzést az illegális gyorsulási versenyek, az engedély nélkül átalakított járművek és a driftelések miatt, és
 • gyorshajtásért 594 helyszíni bírságot szabtak ki több mint hatmillió forint értékben.
 • Engedély nélkül átalakított járművek miatt kilencszer szabtak ki helyszíni bírságot, tíz feljelentést tettek és kilenc forgalmi engedélyt vontak be.
 • A driftelők közül huszonnyolcat bírságoltak meg, és négy feljelentést tettek.
 • A fokozott ellenőrzések 82 ittas vezetőt is kiszűrtek, tizenketten bódult állapotban vezettek, és tizenhárom körözött embert is elfogtak.
 • Az intézkedések alkalmával a BRFK száztíz büntető feljelentést tett.
 • A Telex azt is megírta, hogy július 1-je óta összesen közel 3000 felvétel készült gyorshajtókról, és 17 millió forintnyi bírságot szabtak ki a fővárosban. Balogh Ádám rendőrezredes azt is hozzátette, hogy már a nyári tragédia után néhány nappal több olyan száguldozót is elfogtak a helyszínen, akik 150-nel, vagy akár 170-nel hajtottak. A lap azt írja, a gyorshajtási bírságokból származó összeg kétharmada közigazgatási bírság, ugyanis közel háromezer esetben nem állították meg a letraffipaxozott autót, hanem utólag küldtek fizetési felszólítást az üzembentartójának.

  A budapesti közlekedésrendészet vezetője azt is elmondta, több kerület vezetősége is kérte traffipaxok telepítését azokra az útszakaszokra, ahol rendszeresek az illegális versenyek. Ezeket a kérdéseket minden esetben megvizsgálják, és a helyszín kiválasztásában a környéken élők bejelentéseire is támaszkodnak.

  A portál szerint a rendőrség nyitott a legális versenyek szervezőivel való egyeztetésre is, mert a hatóság célja is az, hogy a lehető legtöbben válasszák a zárt pályán zajló autós programokat, és ne az utcán versenyezzenek.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »