Reszket a holland politika: a mainstream pártok Wilders győzelmétől tartanak

Bár a holland választási rendszer 1918-as bevezetése óta nem fordult elő, hogy ne koalíciós kabinet lássa el a parlamentáris monarchia vezetését, a fősodratú politikai erők most mégis félnek attól, hogy a szélsőjobboldalinak bélyegzett Szabadságpártnak (PVV) sikerülhet a lehetetlen, és megszerzi az egyedüli kormányzáshoz szükséges többséget, vagy legalábbis a holland parlament legerősebb erejévé válnak.

Sajtóhírek szerint a kellemes, tavaszias idő igencsak kedvezett a hollandiai választási részvételnek, így a vártnál sokkal többen járultak az urnákhoz az egyik legfontosabb idei európai választáson. Az amszterdami szavazókörökben a Europe Elects Twitter-oldala szerint például új szavazólapokat kellett nyomtatni, mert volt, akiknek első körben nem jutott.

Bár a felmérések – a holland politikai hagyományoknak megfelelően – nem jeleztek egyértelmű győztest, a szélsőségesnek beállított Geert Wilders vezette PVV számára mégis meghatározó kérdés, képesek lesznek-e egyértelmű fölényhez jutni vetélytársaikkal szemben. Hiszen a mostani eredményük dönti majd el, mekkora súllyal szólhatnak bele, nemcsak a hazai, de az európai politikába is.

Ha hinni lehet a kutatásoknak, akkor 15 párt is esélyes arra, hogy bejusson a 150 fős parlamentbe, ám egyetlen párt sem számíthat 28 helynél többre, ami lényegesen alatta marad a kormányzáshoz szükséges aránynak.

Ha így alakul a helyzet, akkor csak hosszas koalíciós húzd meg, ereszd meg eredményeként derül majd ki, mely pártok alakíthatnak kormányt. Az egyeztetésekből pedig Wildersék nagy eséllyel kimaradnak, mivel minden párt jelezte: velük nem kívánnak tárgyalni.

Ez erősen visszavetheti a PVV nemzetközi ambícióit, hiszen Geert Wilders már Marine Le Pen egyenrangú partnereként szereti magát aposztrofálni a kontinens politikai küzdőterén, és győzelme esetére nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint egy Brexithez hasonló kilépési népszavazást.

Hírdetés

Wilders – aki a Brexittől és a Trump-győzelemtől remél népszerűségi felhajtóerőt győzelméhez – szavazatának leadása után így nyilatkozott a sajtónak:

„Bármi lesz is a választás eredménye, a szellemet nem zárhatják vissza a palackba. Az emberek úgy érzik, képviselet nélkül maradtak.”

A Guardian összeállítása szerint a jelenlegi miniszterelnök, Mark Rutte viszont abban bízik, hogy ez a választás gátat vet a PVV további erősödésének, de még mindig nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a Szabadságpárt legyen a legnagyobb parlamenti erő. Ha ez a jóslata beigazolódik, akkor a hagyományos pártoknak nehéz lesz megkerülniük Wilderséket, hiába nem veszik be őket a kormányba (a rengeteg pártot ugyanis nagyon nehéz lesz rávenni, hogy csak a PVV miatt szavazzanak egyfelé).

A PVV politikai pozícióján túl a választás másik nagy tétje, hogy egy határozottan jó radikális eredmény milyen hatással lesz a a szintén idén esedékes francia és német választásokra?

Az elemzők úgy vélik, hogy Wildersék erős szereplése lökést adhat a francia Nemzeti Frontnak, vagy az Alternatíva Németországnak (AfD) politikusainak.

Mivel a legutolsó felmérések szerint a választók 30 százaléka bizonytalan, a végeredmény teljesen kiszámíthatatlan.

Az első exitpoll eredmények este kilenc után várhatóak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »