Részeg polgárőr (!) döntötte le az ecsédi Trianon-emlékművet a választás éjszakáján

Részeg polgárőr (!) döntötte le az ecsédi Trianon-emlékművet a választás éjszakáján

Bíróság elé állította a Hatvani Járási Ügyészség azt a 49 éves ecsédi lakost, aki az önkormányzati választást követően ledöntötte falujában a trianoni diktátum mementójául állított emlékoszlopot.

A településen szabadidejében polgárőrként tevékenykedő vádlott 2019. október 13-án, vasárnap egy baráti társaság tagjaként a helyi parókián tartózkodott, ahol nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, mialatt az aznapi önkormányzati választások eredményére várakozott. Mivel ezek csak késő este váltak ismertté, már 23 óra is elmúlt, mikor az erősen ittas férfi hazaindult.

Hírdetés

Útja az egyik téren 2017-ben felállított, süttői mészkőből készült Trianon-emlékmű mellett vezetett el. A vádlott itt megállt, majd indulatosan rángatni kezdte az embermagasságú díszoszlopot, mely végül ledőlt a talapzatáról, és a térkőből készült burkolatra zuhant. Ennek következtében az alkotás részét képező magyar szent korona megrongálódott, annak több darabja letört.

A vádlott a cselekményével mintegy 800 000 Ft összegű kárt okozott a helyi önkormányzatnak.

A Hatvani Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolta a tettét beismerő elkövetőt, akit soron kívüli eljárásban állított bíróság elé.

A bíróság – egyetértve az erre vonatkozó ügyészi indítvánnyal – jogerősen 180 000 Ft pénzbüntetésre ítélte a férfit, ugyanakkor az önkormányzat polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította. Ennek igénybevételére azonban feltehetően nem lesz szükség, mivel a tárgyaláson megbánó magatartást tanúsító terhelt vállalta a kártérítést, sőt ígéretet tett arra is, hogy testületi ülésen kér bocsánatot viselkedéséért az önkormányzat tagjaitól – közölte honlapján az ügyészség.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »