Részeg ellenőr a metróban? – Válaszolt a BKK

Részeg ellenőr a metróban? – Válaszolt a BKK

Ilyennel találkozott egy budapesti metróbejáratnál az InfoRádió egyik hallgatója. A BKK azt közölte, hogy a jegyvizsgálókat alvállalkozók foglalkoztatják, és tevékenységüket rendszeresen ellenőrzik.

Ittasan, kiabálva kérte el egy utastól a jegyet az egyik budapesti metróbejáratnál az ellenőr, ám miután az utas nem mutatta be azt, de nem mozdult, az ellenőr – az InfoRádió értesülései szerint – megragadta a karját.

Az üggyel kapcsolatban azt szerettük volna megtudni, ki felel a jegyszedők munkájáért, ki foglalkoztatja őket és ki ellenőrzi tevékenységüket.

A BKK megkeresésünkre közölte,

a metróállomásokon zöld karszalagos biztonsági őrök látják el a beléptetéses jegyellenőrzést,

akiket a BKK-val szerződésben álló biztonsági cég, a PMF vállalatcsoport foglalkoztat.

A lila karszalagos jegyellenőrök a metróállomásokon a kijáratoknál, a szerelvényeken, illetve a peronon végeznek ellenőrzést.

Hírdetés

A beléptetést és ellenőrzést végző személyek nem a BKK alkalmazottai, viszont a szolgáltatás megrendelőiként a BKK felel a beléptetési tevékenységért. A társaság részletes megrendelői utasításokban határozza meg az elvégzendő feladatok körét, illetve ellenőrzi az elvégzett szolgáltatás minőségét.

A BKK hangsúlyozta, a szabályozás kiterjed arra is, hogy

a személyzet csak figyelemfelhívási, balesetmegelőzési, valamint segítségnyújtási céllal érintheti meg az utasokat.

Ha ez nem így történik, vagy valakinek észrevétele van az ellenőri munkával kapcsolatban, a BKK ügyfélszolgálatán jelentkezhet.

A BKK több módon is ellenőrzi a munkavállalókat. Egyrészt a jegyellenőröket foglalkoztató BKÜ Zrt. általában főellenőröket alkalmaz, akik naponta szúrópróba-szerűen ellenőrzik a szolgáltatást. Emellett a BKK is foglalkoztat olyan dolgozókat, akik a munkavégzés színvonalát felügyelik. Ezen kívül

a BKK külsős cégeken keresztül foglalkoztatott próbavásárlókon keresztül is gyakran végeztet ellenőrzést.

Amennyiben a BKK tudomására jut a beléptetést végző személyekkel kapcsolatos kötelezettségszegés, azt minden esetben kivizsgálja, és amennyiben indokolt, szankcionálja.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »