Részeg a villamoson

Magyarországon sok a masszív részeg. Különösen estefelé felszállva budapesti tömegközlekedési eszközre az ember nagy eséllyel érez mindent átjáró alkoholszagot. A tipikus magyar alkoholista ilyenkor a nyugdíjas korú: jellemzően fásult rongyos bácsi és otromba fogatlan néni. Általában a férfi csendes, néz maga elé, csak dülöngél, míg a nő beszél folyamatosan valami teljesen érthetetlen szöveget. De megvannak magukban, nem kötnek bele senkibe.

Bulgáriában a részegség sokkal-sokkal ritkább, nem reprezentatív felmérésem szerint 10-szer ritkább. Miközben az átlag bolgár több alkoholt fogyaszt, mint az átlag magyar!

A magyarázat: egyszerűen más az ivási szokás. A bolgár alkoholista mindig eszik az alkohol mellé. Jellemzően összejönnek a haverok, elővesznek 1 vagy több üveg szölőpálinkát (ez a bolgár alapalkohol), s órákig iszogatnak, közben nagy mennyiségű salátát és kolbászt, sonkát elfogyasztva. Anyagi helyzet függvénye persze, hogy mit esznek, de a legcsóróbbak is esznek, ha másra nincs pénz, hát kígyóuborkát felvágva, ecettel, olajjal, kenyérrel.

Az étel pedig hat, felszívja az alkoholt, így ritka eredmény a tökrészeg ember.

Ezért is lepett meg minap a magyar típusú részeg látványa Szófiában. Felszállt a villamosra, alig bírt felszállni, minha én lennék az, de nekem van erre tisztes okom: a covid-fertőzés mellékhatásaként a lábizmaim legyengültek, a kezemmel be kell segítenem. Ő viszont 30-35 éves erős, sportos srác.

Hírdetés

De vissza az emberhez. Szóval felszáll. Dülöngélni kezd, majd leül, de még ülve se képes egyenesen tartani magát.

Aztán a villamos elfordul jobbra, azon a vonalon van jobbra és egyenesen előre menő járat is. Az emberke nyilván előre akart menni.

Mire felugrik, a villamosvezető fülkéjéhez rohan, s üvölteni kezd “nagy hibát vétettél, ez nem a jó irány”, majd ezt még elkiáltja 10-szer.

Aztán a következő megállóban leszáll.

Végig gondolva, lehet, hogy végülis igaza volt. Pedig a helyzet első látásra csak humoros. Az önkívületi hatásban lévő ember sajátos mellékhatása azonban, hogy az ember nagy igazságokat képes kimondani. Persze sok marhasággal együtt, de mégis.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »