Részben a magyar címer is felkerült a felújított Mihály-kapura Pozsonyban – Képekkel

Részben a magyar címer is felkerült a felújított Mihály-kapura Pozsonyban – Képekkel

A külső állványzat utolsó darabjai is eltűntek a Mihály kapuról, mely teljes felújítását követően immár eredeti, barokk szépségében tündököl, számolt be a hírről Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo.

A Mihály kapu felújítása még tavaly kezdődött. A főpolgármester beszámolója szerint ezúttal a külső felújítási szakasz is befejeződöttÉ

A belső teret a jövő év folyamán a Pozsonyi Városi Múzeum állandó kiállításával a nagyközönség is megismerheti.

“A torony a város meghatározó eleme, és nagyon örülök, hogy több mint egy év után kiszabadul állványzati bilincseiből és megszépítheti az idei karácsonyt Pozsonyban! – fogalmazott Vallo.

Brogyányi Mihány idegenvezető, Pozsony mindentudója elmondta, hogy az alábbi képen, mely címerek a Mihály-kapun találhatóak, felül II. Ulászló címere látható, alatta a kettős kereszt a magyar címerből, jobb oldalt pedig Pozsony címere.

Hírdetés

“A kettős kereszt ábrázolása ilyen formában korunkban már rendkívül szokatlan, de régebben ábrázolták így, a királyi hatalom jelképeként”

– magyarázta a Körképnek Brogyányi.

A Mihály-kapu teljeskörű felújítását a Kulturális minisztérium is támogatta.

A Mihály-kapu a főváros erődítményének négy kapuja közül az egyetlen fennmaradt emlékmű az óvárosban. A torony a 14. század végén építették. Nevét a Szent Mihály templomról kapta és a róla elnevezett városrészről, melybe a kapu vezetett. A tornyot a történelem folyamán többször restaurálták. A nyolcszögletű felső rész 1511-1517 között épült. Mai barokk stílusú alakját 1753-1758 között kapta, a Szent Mihályt ábrázoló szoborral együtt. A múzeum számos történelmi kiállítás otthonául szolgál. (travelgiude.sk)

Most már csak a Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium homlokzatán, a főbejárat feletti lemeszelt helyen kellene helyreállítania az iskola liberális, hidas vezetésének az egykor ott tündöklő magyar címert.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »