Repülőre ülne? Hatóságok vizsgálják majd az adatait

Repülőre ülne? Hatóságok vizsgálják majd az adatait

Az Európai Parlament (EP) támogatja a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet (PNR), amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése – tájékoztatott strasbourgi közleményében az uniós parlament csütörtökön.

Az új szabályozás a szakminiszterek tanácsának jóváhagyását követően arra kötelezi majd a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az unióba beutazó és az onnan kiutazó utasokról, illetve arra is lehetőséget teremt, hogy ezt az unión belüli járatok esetén is megtegyék.

Hírdetés

A tájékoztatás szerint az unió tagállamainak a légitársaságok által gyűjtött légiutas-adatok kezelésére információs központot kell létrehozniuk. Az adatokat öt évig kell megőrizni, de hat hónap után személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni őket. A parlamenti közlemény megjegyzi: a hatóságok megfelelő indoklás és bizonyos körülmények esetén ezek után is hozzáférhetnek az adatokhoz.

Az elképzelés szerint az utasok adatait kezelő központok kapcsolatban lesznek a többi tagállam azonos rendszereivel és hozzáférést biztosítanak az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol számára is. Az irányelv kimondja, hogy adattovábbítás csak külön-külön, egyéni elbírálás alapján és a terrorista bűncselekmények, súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, kivizsgálása és az elkövetők megbüntetése érdekében történhet.

Az irányelv alapesetben az EU-n kívüli járatokra vonatkozik. A tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy azt az unión belüli légi járatokra is alkalmazzák – tájékoztatott az uniós parlament.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »