Repülni készül és gyógyszert vinne magával? Erre mindenképp ügyeljen!

Repülni készül és gyógyszert vinne magával? Erre mindenképp ügyeljen!

Itt a nyár, a kirándulások időszaka. Sokan szeretnék éves fáradalmaikat kipihenni egy meseszép távoli helyen. Ahhoz, hogy eljussanak álmaik nyaralására, sok esetben repülőre kell ülniük, és ahogyan a legtöbb helyen, a repülőkön is fontos betartaniuk néhány szabályt. Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet pár olyan ajánlást készített, amelyek segítséget nyújthatnak az utazás előtti készülődésben.

A gyógyszerek mindig legyenek a kézipoggyászában A rendszeresen szedett gyógyszereket javasolt a kézipoggyászba csomagolni. Előfordulhat, hogy a légitársaságok elveszítik a feladott poggyászt, és csak néhány nap múlva kézbesítik, így az utas fontos gyógyszerek nélkül marad.

Hírdetés

Az üvegfiolában vagy fecskendőben lévő gyógyszereket, például az inzulinokat azért is javasolt kézipoggyászban tartani, mert előfordulhat, hogy a feladott poggyászt nem minden repülőtéren kezelik megfelelően. A gyógyszereket tartsa az eredeti csomagolásukban A gyógyszereknek eredeti, feliratozott csomagolásukban kell hagynunk. Krónikus betegségekre szedett gyógyszereknél szükséges az orvos ajánlása vagy, vagy orvosi szakvélemény, amely tartalmazza a gyógyszer adagolását is. Ezeket a dokumentumokat célszerű angolra fordítani. Ne csomagoljon felesleges mennyiséget A poggyászban lévő túl sok gyógyszer gyanút kelthet. Az a legjobb, ha úgy csomagoljuk be a gyógyszereket, hogy az egész nyaralása során kitartson. Fontos viszont kisebb tartalékot is magunknál tartani vészhelyzet esetére.

Lényeg, hogy ne tartsunk magunknál a szokásosnál több gyógyszert, főleg abban az esetben, ha nincs rá nyomós okunk. Ez a szabály akkor is érvényes, ha másik országban vásárolt gyógyszereket szállítunk haza. Minden folyadékra ugyanazok a szabályok vonatkoznak A 100 milliliternél nagyobb térfogatú folyadékokat és spray-ket, valamint a kozmetikumokat 1 liter összűrtartalmú átlátszó, visszazárható műanyag tárolóegységbe szükséges pakolni. Ezek a tárolók legfeljebb száz milliliteresek lehetnek. Ellenőrizze a légitársaság szabályzatát Annak ellenére, hogy az EU országaira egységes szabályok vonatkoznak, a különböző légitársaságok bizonyos korlátozásokat alkalmazhatnak. A légitársaság szabályait indulás előtt ellenőrizzük le azok weboldalán. Ellenőrizze azon országok szabályait, ahová utazik készül A hivatal szerint konkrét gyógyszerek,  például kábító- és pszichotrop anyagokat tartalmazó gyógyszerek esetében fontos felvenni a kapcsolatot a célország és a tranzitország nagykövetségével.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »