Repedések a Putyin vezette szövetségben

Repedések a Putyin vezette szövetségben

Ez év január 1-jén kezdte meg működését az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió. Azonban a tavaly májusban megalakult szövetség rendszerének falain az utóbbi időszakban igen komoly repedések keletkeztek. Fehéroroszország kiléphet az unióból, Kazahsztán pedig az Európai Unió felé kacsingat.

Kazahsztán várhatóan még az idén aláírja partnerségi megállapodását az Európai Unióval (EU) és belép a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) – jelentette be az asztanai parlamentben Erlan Idriszkov külügyminiszter. A Brüsszelben január végén megkötött szerződés szerint a felek megállapodtak a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítésében, a kereskedelem, a szolgáltatások, és a beruházások áramlásának elősegítésében – írja a Napi Gazdaság.

Ezáltal Kazahsztán kapocsként funkcionálna az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között – ez azonban ellentétes az orosz politikai akarattal. Moszkva álláspontja egyértelmű, egy ország nem lehet tagja két uniónak. Angela Merkel – a kazah külügyminiszter szerint – mindazonáltal támogatásáról biztosította az ország tervét.

Hírdetés

Rés a pajzson

Fehéroroszország, Kazahsztán és Oroszország 2014 májusában írt alá háromoldalú megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unió létrejöttéről. A gazdasági együttműködés, mely biztosítja az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlását, valamint tagjai vállalják energia-, ipar-, mezőgazdaság- és közlekedéspolitikájuk összehangolását, idén január 1-jén kezdte meg működését. A közös együttműködés fenntartása nem tartott sokáig, hamar rés keletkezett a pajzson. Fehéroroszország elnöke január végén jelentette ki, hogy fenntartja magának a jogot, hogy kilépjen a szervezetből, ha a tagországok nem tartják be a szervezet keretében tető alá hozott megállapodásokat.

„Vannak olyan események, amelyeknek egyáltalán nem szabad felmerülniük a szerződés aláírása után, ezek az úgynevezett háborúk, mint a tej- és húsháborúk” – mondta korábban Aljakszandr Lukasenka Minszkben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »