Reped a NATO déli szárnya

Reped a NATO déli szárnya

Az amerikai-török katonai ellentét miattmeggyengülhet a NATO déli szárnya – hívta fel a figyelmet a Magyar Békekör pénteken.

     Az Észak-Atlanti Szervezet vezető hatalmaés második legnagyobb hadereje közötti ellentét abból fakad, hogy Ankara S-400 típusú légelhárító rakéta rendszertvásárolt Oroszországtól, és amerikai nyomásra sem volt hajlandó elállni azüzlettől.

     Egy héttel ezelőtt meg is érkezettTörökországba az orosz szállítmány első része. Válaszul a Fehér Ház tudatta, hogy kizárja Törökországotaz 5. generációs F-35vadászgép-programból, azaz annak dacára sem ad el belőlük Ankarának, hogykorábban megállapodás született róla.

Hírdetés

     Az amerikai lépésre reagáló török külügyminisztérium felszólítottaWashingtont, vizsgálja felül döntését, mielőtt „helyrehozhatatlan kártokozna a kétoldalú viszonyban”.

     A Békekör tudni véli, hogy Törökország azért nem volt hajlandó visszalépni az orosz rakétarendszer beszerzésétől, mert pórul járt az Egyesült Államoktól korábban vásárolt Patriot rakétákkal.
Az USA ugyanis nem adta át a fegyverrendszer biztonsági kulcsát.

Ez egyet jelentett azzal, hogy a törökök annak dacára sem rendelkezhettek a fegyverzet fölött, hogy ellenértékét kifizették. Többször megtörtént, hogy a törökök hiába nyomogatták a kilövő gombot, a rakétát nem tudták elindítani, mert az amerikaiak elektronikai módszerrel megakadályozták a távolból.

    A törökök azért döntöttek és tartottak ki az S-400 mellett, mert Oroszország szuverén használatba adta az S-400-t, és nem vonja kétségbe a vevő jogát az áru szabad felhasználásához – vélik tudni, írja a Magyar Békekör.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »