Renzi és Hollande cselekvésre szólította fel az EU-t

Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint az Európai Unióban gyors döntésekre van szükség a migrációs válság kezelése érdekében. Velencében kedden tartott közös sajtótájékoztatójukon Francois Hollande francia köztársasági elnök is arról beszélt, hogy az uniónak cselekednie, "mozdulnia" kell. A bilaterális találkozón döntöttek arról is, hogy nagy sebességű vasút épül a két ország között.

Az olasz kormányfő úgy fogalmazott, hogy a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozó "túl hosszúra" sikeredett. Tárgyalások helyett Európának "konkrét döntésekre, válaszadásra" van szüksége, hogy kezelni tudja a válságot – hangoztatta.

Francois Hollande is azt mondta, hogy "cselekednünk kell, Európának meg kell mozdulnia". A francia államfő egyoldalú döntések helyett közös lépéseket szorgalmazott, példaként említve meg a balkáni államokkal folyó együttműködést.

"Hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy új fejezet kezdődjön az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatokban, de ehhez Ankara részéről a sajtószabadság értékeinek tiszteletben tartására van szükség" – szögezte le Renzi.

Az olasz-francia találkozón szó volt a szíriai és a líbiai helyzetről, a terrorizmus elleni küzdelemről, valamint az európai gazdasági reformokról is.

Szíriával kapcsolatban Francois Hollande kijelentette, hogy a jelenlegi béke "törékeny, és nem elégséges". Hozzátette, hogy a tartós béke megteremtése érdekében "minden féllel beszélő viszonyban kell állni, Oroszországgal éppúgy, mint Törökországgal".

Hírdetés

Matteo Renzi elmondta, hogy Líbiában a kormányalakítás számít elsőrendű célnak. "A nemzetközi közösség mindent megtesz, hogy a líbiai kormány minél előbb megkezdhesse munkáját Tripoliban (…) Hosszú távú megoldás kell, mivel itt csapódnak le a Szaharától délre fekvő térség feszültségei" – fogalmazott az olasz miniszterelnök. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok már tizenöt napja támadja az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek líbiai állásait.

A minden évben megtartott bilaterális tárgyalások idei helyszíne Velence volt, a Dózse-palota. A találkozón az olasz és a francia kormány mintegy húsz minisztere vett részt.

Egyebek között megállapodást írtak alá a Lyon-Torino közötti nagysebességű vasútvonal munkáinak elindításáról a francia-olasz határszakaszon. Elsőként Európában közös olasz-francia projektet írtak alá a fiatalok polgári védelmi szolgálatáról.

Francois Hollande találkozott a novemberi párizsi terrormerényletekben, a Bataclan koncertteremben meggyilkolt velencei lány, Valeria Solesin szüleivel.

Az olasz-francia csúcstalálkozó alatt több száz olasz környezetvédő tüntetett Velencében a nagysebességű vasútvonal megépítése ellen.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »