Rényi András vaskos hazugsága

Rényi András vaskos hazugsága

Ami amúgy nem számít különleges dolognak, hiszen Bolgár elvtárs munkahelyén kizárólag ilyen és ehhez hasonló típusú beszélgetéseket lehet figyelemmel követni, de ez a legutóbbi még a Klub Rádiós felhozatalhoz képest is egészen kiemelkedő színvonalat képviselt.

Lampé Ágnes volt a reggeli műsor háziasszonya, aki a tehetségéhez képest egészen drámai hangon tudta felkonferálni mire is számíthatnak a budapesti ballibekből álló rendíthetetlen fotelpartizánok. A téma az Orbán-kormány által a kultúra területen végbe vitt rombolás volt. 

Aki válaszol Rényi András, egyetemi tanár. 

Rényi elég későn melegedett be. Az interjú első 15 percében semmi újat nem mutatott, ugyanazokat a közhelyeket pufogtatta, amiket a többi ellenzéki értelmiségi szokott magával vinni egy ilyen beszélgetésre (autokrácia, Orbán, centralizálás, Orbán, autokrácia, Orbán) de aztán egyszer csak mindenki legnagyobb örömére megrázta magát, magára talált, és olyan emlékezetes hazugság-félórát hozott össze, hogy Lampé Ágnes alig győzte nyalogatni az ujjait. 

Rényi ugyanis elérkezett kedvenc témájához a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz (PIM) és annak főigazgatójához, no és persze a Térey ösztöndíjprogramhoz. Jól hallhatóan olyan izgalmi állapotba került, hogy a szokásoshoz képest is erősebb dadogásba kezdett. Nyilván régóta, és nagyon meg akarta már mondani. Egészen aggasztó volt, ahogy egyre szaporábban kezdte venni a levegőt. 

Persze valahol érthető, hogy Rényi pánikrohamot kapott, hiszen helyzet van. 

Itt valaki, – Demeter – aki nem gyűlöli kellőképp Orbán Viktort, pozícióba került, és ráadásul csinál is valamit. Valami jót, amiről most be kell bizonyítani, hogy rossz. Munka van tehát, feladat állt a házhoz. 

Rényi szerint ugyan egy laikus szemlélőnek úgy tűnhet, hogy jó dolog, ha 5 éven keresztül havi 300 ezer forintot kapnak az ösztöndíj programban bekerült írók, de nem úgy van az, hiszen mint mindennek, amihez köze van a Fidesznek, ennek is véres a torka, amit mi sem bizonyít jobban, hogy még maga Bartók Imre is visszautasította a pénzt. 

Na ugye! 

Lampé helyesel. 

Megismétli: 

“Bartók vissza u-ta-sí-tot-ta a pénzt!”

Hiába. Vannak még rendes emberek. 

A torok pediglen azért véres, -most figyeljünk-, mert Demeter Szilárdnak az egyszemélyes joga feltenni valakit erre a listára. Vagy levenni róla. 

(LISTÁRA!!!!!.) 

Itt már minden, a felszabadulásban érdekelt hallgató elkezdte érezni a tarkóján a diktatúra jéghideg fuvallatát. 

De Rényi nem áll le. Egyre idegesebb, egyre jobban dadog:

Hírdetés

“Honnan van ehhez Demeter Szilárdnak legit- imitása..legi..?”

Harmadszorra már nem fut neki. 

Jól van az úgy. 

“Ilyen dolgokat egyszemélyben eldönteni… ???”

Szinte látom, ahogy reményvesztetten csóválja a fejét. 

Én is. 

Ugyanis Rényi hazudik. 

Hogy miért hazudik,- azért, mert funkcionális analfabéta, vagy mert aljas – igazából tökmindegy. Egy egyetemi tanár szerintem egyik se legyen. 

Természetesen nem Demeter Szilárd dönt egyszemélyben a Térey ösztöndíjról. Dehogy!

Szerintem egész egyszerűen lett a szöveg megfogalmazva, ezért ideteszem az igazságot: 

“A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója levélben kereste meg az írószervezetek, könyvkiadók, folyóiratok, egyetemi tanszékek, szakmai műhelyek vezetőit, hogy tegyenek javaslatot az ösztöndíjjal támogatandó alkotók személyére. 2020. január 20-án egy tizenkilenc tagú szakmai zsűri választott a középgenerációs (35-65 év közti) írókat megcélzó ösztöndíjra érkezett több, mint 330 jelölt közül. A többfordulós, titkos szavazás eredményeként 30 magyar írót a lehető legszélesebb szakmai konszenzus alapján választottak ki a legfeljebb ötéves alkotói ösztöndíjra. 

(..) 

“A szakmai kuratórium további 15 írót tartaléklistára javasolt, hogy amennyiben Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója él vétójogával, vagy amennyiben az elkövetkezendőkben valamilyen oknál fogva csökkenne a Térey-ösztöndíjasok száma, akkor a tartaléklistán szereplő alkotók kaphassák az ösztöndíjat.

Demeter Szilárd főigazgató nem vétózott. Sőt, a tartaléklistát látva javaslatára a Térey Ösztöndíjbizottság úgy döntött, hogy két évre mind a 45 kiválasztott író megkapja a Térey-ösztöndíjat.”

Tehát, hogy Rényi és Lampé is megértse: 

Nem Demeter Szilárd dönt egyszemélyben -nagyon nem- a Térey ösztöndíjasok személyéről, és nem, nem élt a vétójogával. Egy egészen picit sem. 

Szemenszedett hazugságokkal vádolta meg Rényi, Demetert és a Petőfi Irodalmi Múzeumot. 

Az meg már csak a hab volt az SZDSZ cukormázzal bevont kriptokommunista tortán, hogy Rényi még valami teljesen követhetetlen, szürreális gondolatmenetbe is végérvényesen belegabalyodott azzal kapcsolatban, hogy a pénz önmagában csak korrumpálni tud. Amiből egyenesen következik, hogy sokkal kevesebb pénzt kellene a kultúrába önteni, mert ha nincs pénz, akkor nincs korrupció. 

Vagy valami ilyesmi. Kicsit elvesztettem a fonalat a végére. 

Szerintem Lampé is.

Apáti Bence – https://hirtv.hu/

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »