Rengetegen vennének elektromos autót

Rengetegen vennének elektromos autót

Több kereskedésben a tízszeresére nőtt az elektromos autók iránti kereslet, azonban az igényeket nem követi a töltőállomások száma. Az állami támogatást a magánszemélyek mellett egyre több kis- és közepes vállalkozás is igénybe veszi.

Elektromos autóval nemcsak Budapesten, de több vidéki városban is ingyenes a parkolás. A környezetbarát kocsik más módon is fialnak pénzt. Október óta vissza nem térítendő támogatásra pályázhat az, aki elektromos autót vásárolna. Az elnyerhető összeg a jármű árának ötöde, de legfeljebb 1,5 millió forint.

„Amikor legelőször bejelentették, hogy ez az állami támogatás elképzelhető az elektromos autóvásárlásokra tavasszal, akkor nagyon megállt, hiszen mindenki elkezdte várni, hogy valójában mikor fog ez bekövetkezni, és szeptember végén, amikor ez bejelentésre került, hogy igen, elindul, akkor rohamosan, érezhetően megnőtt mind a weboldalak, mind az ajánlatkérések, mind a szalonlátogatók száma” – mondta el Kovács Farkas Tamás, kereskedelmi igazgató.

Hírdetés

Az átlagos elektromos autó nagyjából 20%-kal drágább a hagyományosnál. Fenntartása jóval olcsóbb, nagyjából a fele egy benzines vagy egy dízel kocsinak, így 100 ezer kilométer után visszahozza az árkülönbözetet – mondja az egy budapesti autókereskedés műszaki igazgatója.

„Körülbelül a tízszeresére nőtt a kereslet egyébként az elektromos autók irányába. Itt nálunk a cégen belül az összetétel az körülbelül 50 százalékos, tehát nagyjából az 50 százaléka, vagy egy picit még több a magánügyfeleknek az aránya, a másik felét ugye a vállalatok teszik ki. Ami nagyon jó hír, hogy a vállalatok közül is viszonylag csekély a nagy multinacionális cég, akiknek az anyavállalat írja elő ezt a környezetbarát autó megvásárlását. A legtöbb az olyan kis- és középvállalkozó, aki egyszerűen hisz abban, hogy elektromos autóval kell járni”- mondta el Simon Péter.

Egyelőre nincs elegendő töltőpont az országban ahhoz, hogy az elektromos autókat kényelmesen lehessen használni. Erről már az Autóklub szakértője beszélt. Lovas Károly szerint ma még szerencse kell a környezetbarát közlekedéshez.

„Ezt nagyon jól meg kell terveznie, hogy hol fog tudni autót tölteni, mert hogyha bárhol esetleg bejön egy plusz kerülőút, akkor nem biztos, hogy meg tudja valósítani, illetve olyan kényszerpihenőt kell beiktatni, amit korábban nem tervezett. Hiszen úgy nem csak úgynevezett gyorstöltőkkel lehet az autót tölteni, hanem lehet hagyományos töltővel is megtenni, viszont akkor sokkal hosszabb az ideje” – hívta fel a problémára a figyelmet Lovas Károly, közlekedési szakértő.

Idén két, jövőre pedig hárommilliárd forinttal járul hozzá a kormány elektromos hajtású járművek vásárlásához. Hibrid kocsikra nem jár az állami támogatás, az egyéb kedvezményekre jogosító zöld rendszám viszont a tölthető hibridekre is igényelhető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »