Rengetegen bennégtek a plázatűzben

Rengetegen bennégtek a plázatűzben

Legkevesebb 37-en bennégtek egy Fülöp-szigeteki bevásárlóközpontban, az ország déli részén fekvő Davao városában. A tűzoltók órákon át küzdöttek, hogy megfékezzék a lángokat, amelyek csapdába ejtették az épületben működő ügyfélszolgálati iroda dolgozóit. A helyi hatóságok szerint esélyük sem volt a túlélésre.

Küzdöttek a lángokkal a filippínó tűzoltók, akiket egy bevásárlóközpontban tomboló tűzhöz riasztottak az ország déli részén található Davao városában. Órákig tartott, mire sikerült eloltani a tüzet, addigra azonban rengeteg ember életét vesztette.

A kollégáim megpróbálják kinyitni az ablakokat, hogy legyen szellőzés ott fent, az emeleten, most ezzel próbálkoznak – mondta egy tűzoltó, Apolinario.

A lángok az épület harmadik emeletéről indulva terjedtek tovább a negyedik szintre, csapdába ejtve az ott működő ügyfélszolgálati iroda dolgozóit. A helyi hatóságok szerint esélyük sem volt a túlélésre.

Hírdetés

A pláza vezetősége közölte: a harmadik emeleten csupa gyorsan égő áru volt: főként ruhák és bútorok. A tűz okát még vizsgálják a hatóságok.

A város alpolgármestere egyébként Paolo Duterte, Rodrigo Duterte elnök fia. Az államfő a helyszínre sietett, hogy vigasztalja az áldozatok hozzátartozóit. Az elnöki hivatal által megosztott fotók tanúsága szerint Duterte is elsírta magát.

Miközben Davaóban a tűz okozott tragédiát, az állam másik részén árvízben lelték rengetegen halálukat, és a mentőalakulatok még mindig túlélők után kutatnak. A Tembin nevű trópusi vihar heves esőzésekkel csapott le a Fülöp-szigetekre még pénteken, azóta a fél ország vízben és sárban úszik, egész települések váltak teljesen lakhatatlanná.

Itt korábban 103 ház állt, de amikor jöttek az áradások, mindent elmostak. Mindannyiuk otthonának és megélhetésének annyi. Innen 90 családot kell az evakuációs központokba vinnünk – mondta el a mentőalakulatok egyik tagja, Vic Mar.

A nagyrészt keresztények lakta délkelet-ázsiai államban több tízezren nem fogják tudni a saját otthonukban ünnepelni a karácsonyt, mert a házukat egyszerűen elvitte a víz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »