Rengeteg öngyilkosság szárad a lelkén, mégis mindenki imádja

Rengeteg öngyilkosság szárad a lelkén, mégis mindenki imádja

Ezen a napon 98 éves a hollywoodi dombok tetején, a Mount Lee csúcsán álló felirat, amely talán a legismertebb a világon.

(Fotó: Wikipedia.org)

A kaliforniai Los Angeles Hollywoodként ismert része Wilcoxné asszonynak köszönheti nevét, aki 1886-ban telepedett le családjával ezen a területen, hogy nyugdíjas éveit az ott megvásárolt hatalmas tanyán töltsék. Földjüket 1891-től elkezdték kiparcellázni és eladni. Majd 1903-ban az egyre terebélyesedő közösségből létrejött a ranch eredeti nevéről Hollywoodlandnek nevezett kis falu, ami 1910-ben csatlakozott Los Angeles városához a csatornarendszer kihasználása miatt.

Egy ingatlanügynök fejéből pattant ki Hollywood egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványosságának ötlete. Az ott épített házakra akarta felhívni a figyelmet. A világhírűvé vált feliratot 1923. július 13-án állították fel, és eredetileg a környék beépítését célzó, Hollywoodland elnevezésű ingatlanfejlesztést reklámozta, de a tervezett egy év után mégsem távolították el.

A reklámot 491 méteres magasságban helyezték el, a betűk nagysága 15 méter magas volt, és régi telefonpóznákat és hullámpalát használtak a megépítéséhez. A felirat éjszakai is ragyogott, mert négyezer égő világította meg.

A feliratot másfél év múlva el kellett volna távolítani, de mivel időközben a filmgyár szimbóluma lett, maradhatott a helyén.

Habár a jel a csillogást jelképezi, egy kezdő színésznő, akivel nem újítottak szerződést, öngyilkosságának helyszíne lett. Peg Entwistle elkeseredettségében felmászott a H betű tetejére, s onnan vetette magát a mélybe. Sajnálatos módon, mielőtt elindult véget vetni életének, nem nézett bele postaládájába, ahol ott volt egy főszerepet kínáló ajánlat. Példáját később többen követték, de ők már a harmadik, L betűről vetették le magukat, mert az éppen egy szakadék fölött állt.

Hírdetés

Miután Chandler ingatlanbiznisze a világválság idején csődbe ment, a felirat gondozása elmaradt, és a H betű hamarosan le is esett. A városvezetés 1949-ben le akarta dózerolni a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (land) távolították el, a többit pedig felújították. A felirat Los Angeles város tulajdonába került, 1973-ban kulturális műemlékké nyilvánították.

(Fotó: Wikipedia.org)

A helyzet csak 1978-ban rendeződött, amikor Alice Cooper rockénekes és Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosának kezdeményezésére negyedmillió dollárt gyűjtöttek össze. Az időjárás viszontagságait azonban az új, fémmel borított fabetűk sem bírták sokáig: az első O megrepedt, a harmadik leesett.

Hugh Hefner nagylelkű adományával, az utolsó pillanatban összegyűlt 12,5 millió dollárral (mintegy 2,5 milliárd forint) mentették meg a Hollywood-feliratot 2010-ben.

(Fotó: Wikipedia.org)

A filmváros kultikus jelképének megőrzésére létrehozott The Trust for Public Land alapítvány 5,8 millió dollárt kapott állami és helyi közalapítványoktól, a többit magánszemélyektől kalapozták össze.

A felirat mai állapota a következő személyeknek és vállalatoknak köszönhető:

H: A Terrence Donnelly Publisher
O: Giovanni Mazza producer
L: Les Kelley, a Kelley Blue Book alapítója
L: Gene Autry színész és énekes
Y: Hugh Hefner
W: Andy Williams énekes
O: Alice Cooper énekes
O: Warner Bros. Records
D: Thomas Pooley


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »