Rengeteg kincs van Somogyban, csak ki kéne találni, mi legyen vele

Rengeteg kincs van Somogyban, csak ki kéne találni, mi legyen vele

A megyei főlevéltáros szívén viseli a csaknem 200, ott található kastélyépület sorsát. Vagyis inkább viselné.

Több somogyi kastély is omladozik, megmentőre vár – derül ki a Sonline somogyi portál összeállításából.

Azokat a kastélyokat, amelyeket már megmentettek, részben iskolák, szociális otthonok vagy szállodák, a legtöbb viszont üres, az összes érintett épület mennyisége körülbelül kétszáz – vagyis a megye szinte összes településén van “valami”, Alsóbogáton, Szentgáloskéren és Pusztakovácsiban több “palota” is -, ezek kastélyok, kúriák, úrilakok, részben magán-, részben köztulajdonban.

Kiss Norbert Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főlevéltárosa épp a témára szakosodott, és rengeteg adat megvan az 1945 utáni időszakból – korábbiak azért nem, mert családi kézben voltak a hasonló épületek, családi fejlegyzések pedig nem sűrűn landolnak a levéltárakban.

A legfontosabb megyei családok: Somssich, Zichy, Széchenyi, utóbbinak Somogytarnócán, Somogyváron és Kőröshegyen is volt kastélya, kúriája. Érdekes, hogy a Festetics család nem építkezett Somogyban, birtokaikat Keszthelyről irányították.

Iskolák vannak a következő települések kastélyaiban: Iharosberény, Somogyvár, Hetes és Balatonszemes.

Hírdetés

Egészségügyi intézmények: Mosdós, Segesd, Marcali, Tab, Vótapuszta és Gyöngyöspuszta.

Amikor tsz lett egy-egy ilyen kastélyból, az volt a legrosszabb,

a turisztikai célú hasznosítással pedig nagyon későn kezdtek foglalkozni, nem is sokáig működött a gálosfai kastélyszálló, később vált divattá ilyenben utazni, Kutas-Kozmapusztán, Felsőmocsoládon és Viszen is működik ilyen.

Kifejezetten rossz állapotban van a kercseligeti Maár-kastély, a mikei Somssich-kastély, a somogytarnócai Széchenyi-kastély és a Barcs-belcsapusztai Kremsier-kastély, utóbbinak már csak a falai állnak, ráadásul úgy tudni, külföldi tulajdonosai vannak az épületnek, és fel is szívódtak.

Vannak, illetve voltak olyan kastélyok is, amelyek megsemmisültek: az iharosi Inkey-kastélyt 1980 előtt felrobbantották, mert megtámadta a penész.

A főlevéltáros amondó: érdemes felújítani a még meglévőket, de előtte ki kell találni, hogy minek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »