Rengeteg kedvezményt ígér Orbán a családoknak

Rengeteg kedvezményt ígér Orbán a családoknak

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén megpróbálta visszaidézni azokat az időket, mikor az emberek úgy érezték, hogy gyermeküknek már jobb életük lesz, mint nekik volt. Pedig a valóság nem ezt mutatja. Míg a miniszterelnök a kiszámíthatóságról beszélt, addig több mint félmillió külföldre vándorolt magyar mutatja, hogy a rendszer kiszámíthatatlan, a helyzet pedig kilátástalan.

A miniszterelnök szerint, mivel a magyarok egyre tovább élnek, így egy ma született magyar gyermek jó eséllyel meg fogja érni a 22. századot. Azért pedig, hogy minél több magyar gyermek jöjjön a világra, és olyan családban, ahol a szülők a gyerekeikért és nem a gyerekeikből élnek, a miniszterelnök hét programpontos családtámogatási intézkedést jelentett be.

„Az nincs ugyanis sehol megírva, hogy a magyaroknak márpedig lenniük kell a világon”

– mondta a Fidesz elnöke, aki szerint lehet azon vitatkozni, hogy azért vane kevés gyerek, mert az emberek megváltoztak, vagy azért mert a környezetük fogja vissza őket. A kormány a környezeti tényezőkön tud változtatni, ezért mérte fel az elmúlt hónapokban az emberek véleményét a családokról szóló nemzeti konzultáción, amit 1 millió 350 ezren küldtek vissza, akiknek 80 százaléka egyetértett a kormányzati irányvonallal.

A 7 pontos családvédelmi akcióterv szerint

 • Azok a 40 év alatti nők akik gyermeket vállalnak, 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhetnek, aminek a törlesztését az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggeszthetik, a második gyermek érkezésekor szintén 3 évre felfüggesztésre kerül és a kölcsön harmadát nem kell visszafizetni. A harmadik gyermek érkezésekor pedig a kölcsön fennmaradó részét teljes egészében elengedik.
 • Bővítik a CSOK-hitelkonstrukciót. Kettő és afeletti gyermekvállalás esetén a CSOK a használt ingatlanokra is kiterjesztésre kerül. A falusiaknak pár hét múlva testreszabott támogatást jelentenek be. Ezzel a két gyermeket vállaló családok 22 millió, a három gyermeket vállalók pedig 35 millió forintos támogatáshoz juthatnak.
 • Hírdetés

 • Mostantól a második gyermekek után egymillió, a harmadik gyermek után négymillió, minden további gyermek születése után pedig 1-1 millió forintot vállal át az állam a családok jelzálog-hiteléből.
 • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az személyi jövedelemadó fizetése alól.
 • Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját, aminek keretében a három vagy több gyermeket vállalók 7 millió forintos autóvásárlás esetén 2,5 millió vissza nem térítendő támogatást kapnak.
 • A miniszterelnök teljes bölcsődei ellátást is ígért 2022-re. Év végéig 10 ezerrel növelik a férőhelyek számát, majd 2020-ban további 5 ezerrel, 2021-ben pedig további 6 ezerrel.
 • Végül bevezetik a nagyszülői GYED-et, amivel ha a családok úgy döntenek, akkor a nagyszülők maradhatnak otthon az unokákkal a szülők helyett.
 • Furcsa módon a csomagban nem szerepelt a főállású anyaság intézménye, ami a családokról szóló konzultációban is helyet kapott, valamint a Jobbik a múlt héten nyújtotta be erre vonatkozó javaslatcsomagát.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »