Rengeteg halott az isztambuli reptéren

Rengeteg halott az isztambuli reptéren

Az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint csaknem ötven halottja van a kedd esti isztambuli repülőtéri merényleteknek. Török kórházi források 106 sebesültről tájékoztatták a sajtót. A miniszterelnök 39 áldozatról számolt be, az elkövető az Iszlám Állam lehetett.

A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat a kedd esti isztambuli Atatürk repülőtéri merényletek mögött. Binali Yildirim közölte, hogy a sebesültek közül csak néhánynak súlyos az állapota. Yildirim a repülőtéren tartott sajtótájékoztatót szerdán hajnalban. Mint mondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. Velük együtt 39-en haltak meg – írja az MTI.

Tanúk elmondása alapján a fekete ruhás férfiak előbb Kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat. Egy török tisztségviselő szerint a rendőrség lövéseket adott le a merénylőkre, hogy ártalmatlanná tegyék őket a repülőtér bejáratánál. A gyanúsítottak ezt követően a biztonsági átvilágítás előtt hozták működésbe a maguknál tartott robbanószert. Egy, a CNN török nyelvű kiadásának nyilatkozó szemtanú szerint a sebesülteket taxisok menekítették ki a területről. – írja a Reuters.

Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt, ám később a tisztségviselő úgy módosította tájékoztatását, hogy a halottak száma elérheti az ötvenet. Elmondása szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is. A hírügynökség négy elkövetőt említ.

Hírdetés

Nincs magyar áldozat

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben.

„Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot” – így Erdogan nyilatkozata.

Ami a világot illeti, az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált a leggyorsabban: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később már fel is oldotta a repülési tilalmat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »