Rengeteg esővel és jéggel jöhet a hidegfront

Rengeteg esővel és jéggel jöhet a hidegfront

Napközben az érkező hidegfront felhőzete délkelet felé halad: az Észak-Dunántúlon vastagszik meg először a felhőzet, másutt kezdetben csak vékony fátyolfelhők lehetnek az égen – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Késő délelőtt az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon is egyre nagyobb területen beborul az ég, az Alföldön még délután is várható néhol többórás napsütés. Délig a Dunántúl északi és nyugati részén várható eső, majd kora délutántól a középső országrészben is kialakulnak záporok, zivatarok. Az ország közepét elérő csapadékzóna délután átmenetileg gyengül, estétől viszont a keleti megyékben is nagy területen kezdődik – helyenként intenzív – zivatartevékenység. Előbb a Kisalföldön, napközben már egyre nagyobb területen a szél északnyugatira fordul, több helyen megerősödik, de szélerősödés zivatar környezetében is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap északnyugaton csupán 20 és 24, másutt többnyire 25 és 29 fok között valószínű, de a Tiszántúlon még 30, 32 fokig is felmelegedhet a levegő. A hőmérséklet késő este 16 és 26 fok között valószínű.

Hírdetés

Figyelmeztető előrejelzés adta ki

Előreláthatólag a késő délelőtti, déli óráktól a Dunántúl keleti, esetleg déli részén, a délutáni, esti órákban a Dunától keletre fordulhatnak elő elszórtan zivatarok. Intenzív záporok vagy, zivatar környezetében felhőszakadás (> 40 mm), viharos szél (60-75, esetleg > 80 km/h) és jégeső (akár 2 cm körüli jégátmérővel) is kialakulhat. Napközben 50-60 km/h-s széllökések kísérhetik helyenként az északnyugatira forduló szelet a keleti országrész kivételével.

A ma esti, késő esti óráktól egyre többfelé lehet csapadék az országban, a Dunántúl déli részén illetve a Dunától keletre intenzív záporok, zivatar formájában. Intenzív záporok vagy zivatar környezetében lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (> 25-30 mm) is hullhat. Hétfőn napközben folytatódik a csapadék idő, a délelőtti óráktól egyre inkább már csak keleten fordulhat elő villámtevékenység. A hétfő esti órákig előreláthatólag elsősorban a Dunától keletre nagy területen 20 mm felett alakulhat a 24 órás csapadékösszeg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »