Rengeteg autós közlekedik rossz gumival

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – közölte az Automax Szerviz Kft. márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

A közlemény szerint Nagy Tibor, a cég ügyvezetője elmondta, mivel a biztonságon spóroló autósok inkább téli gumival járnak egész évben, így jóval kisebb a kockázat, mintha egész évben nyári gumit használnának.

A mintegy négyezer sofőr részvételével januárban készült kutatásból az is kiderült, minél öregebb egy gépjármű, annál valószínűbb, hogy tulajdonosa ugyanazzal az egyévszakos abronccsal közlekedik télen-nyáron.

Hírdetés

A kereskedő szerint a gumik megfelelő tapadása életkoruktól is függ, a gyártástól számítva 10, felszereléstől számítva 5 évig használhatók biztonságosan. Ezenkívül fontos a profilmélység, amit a jogszabály 1,6 milliméterben határoz meg. A felmérés eredményei szerint a nyári gumira váltását az autósok 90 százaléka a hőmérséklettől teszi függővé, 56 százalékuk van tisztában azzal, hogy tartósan 7 fok feletti átlaghőmérséklet esetén érdemes cserélni.

Az Automax az elmúlt három évben több mint 2 millió új gumiabroncsot értékesített, a cég árbevétele 2015-ben 190,4 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi 206,56 millióról, adózott eredménye 64,96 millió forintról 39,48 millió forintra csökkent.

A piaci értékesítési adatok szerint 2014-ről 2015-re a téli gumiabroncs-piac 0,2 százalékkal nőtt Magyarországon, nyári és téli gumiabroncsból összesen 2,4 millió újat értékesítettek. Tavaly az összes eladott gumiabroncs 52 százaléka volt téli, 48 százaléka nyári. A téli gumi ára többnyire 10 és 35 ezer forint közötti, ami mérettől és típustól függ. Négyévszakos abroncsot az autósok kevesebb mint 3 százaléka, javarészt férfiak használnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »