Rengeteg a fagyhalál Magyarországon

Rengeteg a fagyhalál Magyarországon

November közepére már 25-en hunytak el fagyhalál következtében. A Magyar Szociális Fórum szerint ennek egyik oka az állami gondoskodás hiánya. A rendszerváltás óta egy nagyközségnyi ember halt fagyhalált Magyarországon. 

Az elhunytak többsége idős, magányos, beteg ember és fűtetlen lakásában hűlt ki. Egy részük otthon hunyt el, másokat kórházba szállítottak, de már nem tudtak rajtuk segíteni – ismertette a részleteket a Magyar Szociális Fórum alapítója. Simó Endre kiemelte: elég 5-10 fok ahhoz, hogy egy legyengült, idős, beteg szervezet felmondja a szolgálatot, és bekövetkezzen a helyrehozhatatlan.

Elmondta: az áldozatok között nemcsak idős emberek voltak, olyanokat is elragadott a fagy, akik a szabad ég alatt éjszakáztak. A tragédiák oka szerinte a hideg mellett a szétzilált szociális háló.

Hírdetés

Úgy látja, a hajléktalanságot egy év alatt fel lehetne számolni kellő politikai akarattal. Emellett meg kellene erősíteni az idősek gondozását szolgáló hálót, ezzel kiküszöbölni a fagyhalál egyik fő okát. A másik fő ok szerinte a lakhatás hiánya, az, hogy sokan kerülnek az utcára olykor családostól, és a gyerekeket állami gondozásba veszik. Emlékeztetett arra, hogy követelték, iktassák az alaptörvénybe a lakhatási jogot, ám ez nem történt meg.

A Magyar Szociális Fórum alapítója szerint a korábbi mérséklődés után három éve megint emelkedik a fagy miatt elhunytak száma.

Tavaly 210 áldozatot szedett a hideg.

Kiemelte, az egymásra odafigyeléssel, a szolidaritással életet lehet menteni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »