Rendőrség: Nem lehetett őrizetbe venni M. Richárdot

Rendőrség: Nem lehetett őrizetbe venni M. Richárdot

Nem tetszik a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, hogy „hangulatkeltő” cikkek, a szabályos hatósági eljárást sem ismertető anyagok jelentek meg a Dózsa György úton gázoló M. Richárd ügyében, és egy közleményben fejtik ki, miért nem járhatott el másként a rendőrség.

Mint arról lapunk több cikkben is beszámolt, a kecskeméti maffiaperben jogerősen elítélt férfi május 15-én egy bérelt Mercedes kabrióval bőven 100 kilométer/óra feletti sebességgel csapódott bele egy Citroënbe, ami viszont egy buszmegállóba hajtott – a balesetben ketten meghaltak, öten megsebesültek.

Az is kiderült, hogy M. Richárd jogosítvány nélkül vezetett, vizeletében később kokainmaradványokat találtak. A férfi ráadásul a tragédia után is újra autóba ült – majd, a az ügyében zajló nyomozás ellenére nyaralni ment a Seychelle-szigetekre, egy más ügyben súlyos testi sértéssel gyanúsított barátnőjével.

A BRFK ugyanakkor hangsúlyozza: kizárólag a hatályos jogszabályok alapján végezheti és végzi tevékenységét, beleértve ebbe a büntetőeljárásokat is.

http://mno.hu/

Hírdetés

A balesetet követően a rendőrségnek nem volt törvényi lehetősége egyik gépjármű vezetőjének – a Citroën sofőrjének – őrizetbe vételére sem, hiszen velük szemben a balesetet követően nem állt fent a bűncselekmény megalapozott gyanúja.

A hatóságnak először a felelősséget megalapozó személyre szóló bizonyítékokat kell begyűjtenie, ezek hiányában nem korlátozhatja a személyi szabadságot. Tekintettel arra, hogy a balesettel összefüggésben a személyre szóló megalapozott gyanú közléséhez szükséges adatok a szakvélemények elkészültével jutottak a nyomozó hatóság birtokába, őrizetbe vételre és személyi szabadság korlátozására közvetlenül a balesetet követően nem kerülhetett sor – írják közleményükben.

Hogy miért tartott több mint két hónapig az igazságügyi szakvélemények elkészítése, arról csak annyit írnak, hogy a folyamat időigényes, és azt a hatóság nem tudja felgyorsítani.

A BRFK megerősítette hogy M. Richárd a baleset idején is után is jogosítvány nélkül vezetett – és hozzá teszik, hogy intézkedtek is, a férfi ellen szabálysértési eljárást folytatottak le, és pénzbírsággal sújtották.

A hatóság szerint azonban a szabálysértési őrizetbe vételre ezekben az esetekben sem kerülhetett sor, mert az engedély nélküli járművezetés elzárással nem sújtható, szabálysértés és szabálysértési őrizet csak az elzárással is büntethető szabálysértések esetén alkalmazható szankció.

„A rendőrségi gyakorlat következetes. Tevékenységét törvényesen, a vonatkozó jogszabályok betartásával végzi, a büntetőeljárás során őrizetbevételt csak a személyre szóló bizonyítékok alapján és a törvényi feltételek fennállása esetén alkalmazhat” – áll a közleményben.

A rendőrség így végső soron magyarázatot ad rá, hogyan pihenhetett több futó eljárás ellenére is egy turistaparadicsomban a kigyúrt, büntetett előéletű férfi, aki jelenleg házi őrizetét tölti, és nyomkövetőt sem visel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »