Rendőrpanasz a KRESZ-módosítás miatt – a belügyminiszter szerint nem lehet majd bármit megtenni a közutakon

Rendőrpanasz a KRESZ-módosítás miatt – a belügyminiszter szerint nem lehet majd bármit megtenni a közutakon

Nyílt levélben fordultak a közlekedésrendészek az államfőhöz, azt kérve: ne hirdesse ki a KRESZ módosításait, amelyek szerintük a gyorshajtóknak kedveznek, és növelik a balesetek kockázatát.
Súlyos következményei lehetnek annak, ha hatályba lép a KRESZ nemrég elfogadott módosítása, amelynek értelmében táblákon kell előre jelezni, ha a rendőrség sebességet mér a közutakon – hívják fel a figyelmet a közlekedésrendészet munkatársai egy Klaus Johannis államfőhöz címzett nyílt levélben. Az aláírók arra kérik az elnököt: ne hirdesse ki a jogszabályt.

A Romániai Közlekedésrendészek Csoportja rámutat: ha a módosítás hatályba lép, jelentősen megnő a gyorshajtás miatti balesetek száma, 2019-ben meghaladhatja a kétezer főt is.

Arra kérik Johannist, ne írja alá a jogszabályt, vagy támadja meg az alkotmánybíróságon, az ugyanis szerintük sérti az alkotmány azon cikkelyét, amely szavatolja az élethez, valamint a testi és szellemi épséghez való jogot. Arra is kitérnek, hogy a KRESZ mostani módosítását nem támasztják alá tanulmányok, és az Európai Unió egyetlen tagállamában sem alkalmaznak hasonló intézkedéseket.
A rendőrök szerint a módosítás csak arra jó, hogy veszélybe sodorja a polgárok életét, mivel ellehetetleníti a gyorshajtókkal szembeni hatékony állami fellépést.

A közlekedésrendészek úgy vélik, a törvény új formájában „haszontalan dísztárggyá” fokozza le a őket, mivel hatályba lépése setén nem tudják majd elkapni a balesetekért felelős gyorshajtókat, miközben csak 2017-ben 1951-en haltak meg közlekedési balesetben. Kifogásolják azt is, hogy a módosítás értelmében a sebességmérő eszközöket csak a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzését viselő gépkocsikban szabad elhelyezni, ez ugyanis szerintük ellentétes egy másik törvénnyel, amely kimondja: a rendőrök szolgálatuk teljesítése érdekében megkülönböztető jelzés nélküli járműveket is használhatnak.

Hírdetés

Leszögezik: nem normális dolog előre jelezni egy ellenőrző akciót, hogy aztán megteremtsék a feltételeket ahhoz, hogy a továbbiakban versenypályának használják a közutakat az autósok.

A rendőrök úgy vélik, a módosítás egyetlen indoka a populizmus, célja pedig valójában az, hogy előnyös helyzetbe juttassa a jobb gépkocsival rendelkező autósokat, akiket ennek nyomán nem lehet majd felelősségre vonni.

A képviselőház még július 5-én fogadta el döntéshozó kamaraként a KRESZ módosítását szolgáló javaslatot, amelynek értelmében többek között a traffipaxszal fölszerelt rendőrautók jelenlétét 500-tól 2000 méterig terjedő távon jelzőtáblákkal kell előre jelezni.

Carmen Dan belügyminiszter a levélre reagálva emlékeztetett: a módosító javaslatot mind a kormány, mind a belügyminisztérium negatívan véleményezte. Leszögezte: a módosítások alkalmazása során megtalálják a módját, hogy a hatályos törvényeknek érvényt szerezzenek, és biztosított mindenkit: a közlekedésrendészet továbbra is végezheti majd a feladatát.

– hangoztatta a miniszter.

Ugyanakkor Florin Roman, a módosítás nemzeti liberális párti (PNL) kidolgozója szombaton közösségi oldalán azzal vádolta meg a rendőröket: csak azért ellenzik a változást, mert azzal elúszna a csúszópénz, amit a gyorshajtóktól kapnak, és többé nem leselkedhetnek az utak mentén. A Romániai Közlekedésrendészek Csoportja erre közölte: hivatalos állásfoglalást kér az országos rendőr-főkapitányságtól, egyben pert fontolgat Roman ellen a rendőrsöket sértő kijelentései miatt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »