Rendőri razzia az oszlopvédőknél

Rendőri razzia az oszlopvédőknél

Egyre sikeresebben tudja megakadályozni hirdetőoszlopai elszállítását a Mahir Cityposter Kft., miután az általa megbízott vagyonvédelmi cég emberei új taktikát vetnek be. Közben a rendőrség kedd este razziát tartott a vagyonvédelmi cégnél, és úgy tudjuk, a hatóság a társaság engedélyének visszavonására készül.

Rendőrök szállták meg a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait védő egyik vagyonvédelmi cég, a Legion Invictus Kft. központját kedd este, és hatósági ellenőrzést tartottak – adta hírül a Népszabadság. A lap megkeresésére a rendőrség azt közölte, hogy a hatályos törvény értelmében végeznek hatósági ellenőrzést. Azt írták: a hatósági ellenőrzés „a törvény hatálya alá tartozó tevékenység gyakorlásának jogszerűségére, a felelősségbiztosítási szerződés meglétére, a rendőrség által nyilvántartott adatok valódiságára, a rendőrség által hitelesített naplóba bejegyzett adatokra, és az engedélyezés vagy a tevékenység végzésének feltételeiben beállott változások vizsgálatára terjed ki”.

Egy nevének elhallgatását kérő rendőrségi illetékes azt állította, véletlen egybeesés csupán, hogy épp most végezték el az előre be nem jelentett hatósági ellenőrzéseket bizonyos vagyonvédelmi cégeknél. Ennek azonban ellentmond, hogy a lap szerint csak azok a társaságok kaptak hatósági ellenőrzést, amelyek oszlopőrzésre szerződtek a Mahirral.

Beváltották Kocsis fenyegetését?

A Magyar Nemzet értesülése szerint a bontóbrigád tagjai ma azt mondták az őrző-védőknek: majd pénteken folytatják az oszlopok elvitelét, mert addigra a Legion Invictus engedélyét úgyis visszavonják. Ha ez igaz, az egybecsengene Kocsis Máté fővárosi tanácsnok vasárnapi fenyegetésével, miszerint az az őrző-védő cég, amelyik akadályozza az oszlopok bontását, elveszítheti az engedélyét.

Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője lapunknak elmondta: erre az eshetőségre is fölkészültek, és az oszlopok védelmét továbbra is ellátják. Arról is beszélt: ha igazak a hírek, hogy a rendőrség hatósági ellenőrzést tartott az oszlopok védésével megbízott cégnél, az rendőri túlkapás gyanúját is felvetheti. Kiemelte: hiába hivatkozik a rendőrség arra, hogy évente egyszer jogosult a vagyonvédelmi cégek ellenőrzésére, itt valójában nem egy normál ellenőrzés, hanem egy megfélemlítő akció történhetett. Szerinte Bakondi György és Kocsis Máté korábbi nyilatkozatai tükrében ez az eljárás több mint fenyegetés, és akár a hivatali visszaélés gyanúját is fölvetheti. Ezért elképzelhető, hogy a túlkapás miatt a Független Rendészeti Panasztestülethez, a visszaélés gyanúja kapcsán pedig az ügyészséghez fordulnak – tájékoztatott az ügyvéd.

Hírdetés

Magyar Györgytől azt is megtudtuk: a bíróság márciusra tűzte ki a tárgyalást abban a perben, amelyben azt kezdeményezték, 600 millió forint letéti biztosíték megfizetése mellett tiltsák el a károkozástól a fővárosi önkormányzatot. Egyúttal jelezte: a „főperben”, amelyet az egyoldalú önkormányzati szerződésbontás miatt indítottak, a hétfői első tárgyaláson ismét indítványozzák, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésként tiltsa meg az önkormányzatnak az oszlopok elvitelét.

Új taktika a bontás ellen

Eközben ma több helyszínen is próbálta elvitetni az oszlopokat a fővárosi önkormányzat, például a Szentendrei úton, a Margit körúton, a Váci úton és a Frankel Leó utcában. Puskár Anett, a szintén Simicska Lajoshoz köthető Közgép szóvivője lapunknak elmondta: eredményesen védték ma az oszlopokat, ami az új taktikának köszönhető. Ennek lényege: az őrök nem az oszlopot állják körbe, hanem a daru közelébe mennek, és amíg annak hatósugarában vannak, nem kezdődhet meg az emelés, mert az életveszélyes lenne.

A szóvivő kiemelte: a csaknem hétszázból keddig mintegy ötven oszlopot vitetett el a főváros, amelyeket folyamatosan pótolnak majd, de most a legfontosabb a helyükön lévők megvédése. Arról is beszámolt: keddi álláshirdetésük nyomán megduplázódott az oszlopokat védő őrök száma.

Sérül a szólásszabadság

A plakátháborúba civilek is bekapcsolódtak a Mahir oldalán. A Bartók Béla úton megjelent Büki Zoltán, aki tavaly blokád alá vette a Lánchidat. Büki az Origónak azt mondta, nem érdekli az Orbán-Simicska közti ellentét, neki az a gondja az oszlopok eltüntetésével, hogy kevesebb hirdetési felülete lesz az ellenzéknek, és sérül a szólásszabadság. Közben az interneten is csoport alakult „a szólásszabadság oszlopainak” védelmében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »