Rendkívüli ülést tart a parlament, és egy dolgot már most tudni róla

Rendkívüli ülést tart a parlament, és egy dolgot már most tudni róla

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tart ma az Országgyűlés, mivel azonban a kormánypártok nem vesznek részt az ülésén, az nem lesz határozatképes.

Az ellenzéki pártok támogatták a Demokratikus Koalíció kezdeményezését egy rendkívüli parlamenti ülés összehívására, amelyet azért hívnak össze, mert a párt szerint a miniszterelnök Brüsszelben szembement az Országgyűlés döntésével.

Dobrev Klára, a párt EP-képviselője pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, országgyűlési határozat kötötte a kormányfőt a hétéves uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló tárgyaláson, ennek értelmében nem támogathatta volna a büdzsét és a programot, hiszen nem zárult le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, a közéletben működő civilek továbbra is kapnak támogatást, az uniós pénzek kifizetését pedig összekötötték a jogállami működéssel, valamint nem jutott érvényre az az elv sem, hogy a szegényebb országok több támogatást kapjanak.

„Szeretnénk lehetőséget adni mind a miniszterelnöknek, mind a fideszeseknek, hogy korrigáljuk ezt a helyzetet. Korrigáljuk azt, hogy

a miniszterelnök a parlament döntését semmibe veszi.

Ezért azt javasoljuk, hogy vitassuk meg, hogy milyen döntés született Európában, hogy a magyar miniszterelnök milyen álláspontot képviselt, illetve ennek megfelelően módosítsuk a határozatot és a parlament döntéseit” – mondta Dobrev Klára.

Hírdetés

A DK célja, hogy a parlament az év végéig módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül a jogállamisági eljárás veszélye.

Az Országgyűlésnek e kérdéskör lenne az egyetlen napirendi pontja. Az ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Csakhogy a rendkívüli ülésre sem a kormány, sem a Fidesz nem megy el, így azt várhatóan határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után berekesztik. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az üléssel kapcsolatban közölte:

a baloldal a parlamentben akar cirkuszolni brüsszeli veresége után.

A kormánypárti politikus azt írta: a miniszterelnök az öt tárgyalási nap alatt 3 milliárd euróval többet szerzett az országnak annál, mint ami a korábbi, igazságtalan javaslatban szerepelt, és visszaverte azt a zsarolási kísérletet, hogy a pénz felhasználását elfogult politikai feltételekhez kössék. Kocsis Máté leszögezte, ez siker minden magyar számára.

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »