Rendkívüli mértékben csökken Románia lakossága

Rendkívüli mértékben csökken Románia lakossága

Románia lakosságának száma évről évre csökken, ennek pedig nem a születések számának csökkenése az oka, hanem az, hogy egyre több ember dönt úgy, hogy inkább külföldön keres munkát – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. Jelenleg 25 ezer munkahely érhető el jelenleg az országban, azonban ezek a lehetőségek nem felelnek meg, hiszen a fizetés az nem elég.

Veszélyben van a román munkapiac is, egyesek semmiképpen sem dolgoznának addig amíg kapnak szociális segélyt és gyerekpénzt, mások pedig külföldre költöznek mert Románia nem elég számukra.

Hírdetés

Ez a jelenség egyre növekszik, amellett, hogy a születésszám is csökken, a vándorlás a másik fő oka annak, hogy Románia népessége nagyon fogyóban van. Az elmúlt évben 210 ezernél több román döntött úgy, hogy valahol máshol építi az életét. Ez globálisan a harmadik helyet jelenti népességfogyásban.

Habár a gazdaság növekszik és előreláthatóan még növekedni fog, ez nem győzi meg az embereket arról, hogy az országban maradjanak, főleg mikor a gyerekeket iskoláztatni kell vagy gyógyszerekre kell költeni. Tehát kevés esély van arra, hogy az emigrált emberek visszatérnek az országba.

Több mint 210 ezer ember költözött külföldre legálisan, ezenkívül nem lehet tudni, hogy még hányan tartózkodnak az országon kívül. A statisztika szerint a kivándorlók száma felér egy olyan város lakosságával mint Ploiești vagy Brăila. (digi24)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »