Rendkívüli kormányfői csúcstalálkozót tartanak a V4-ek Budapesten – értesült egy cseh lap

Rendkívüli kormányfői csúcstalálkozót tartanak a V4-ek Budapesten – értesült egy cseh lap

Rendkívüli kormányfői találkozót tart csütörtökön Budapesten a négy visegrádi ország. Az informális megbeszélés célja összehangolni a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák álláspontot a közös jelöltekről a legfőbb európai uniós vezetői tisztségekbe – írta szerdai kiadásában a Lidové Noviny című cseh lap jól értesült forrásokra hivatkozva.

„A kormányfők megvitatják a közös jelölteket a kulcsfontosságú uniós posztokra. Elsősorban az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének betöltését kell megbeszélni” – idézi meg nem nevezett forrását a konzervatív napilap.

„A jövő heti brüsszeli csúcstalálkozóra a V4-ek már egyeztetett állásponttal akarnak érkezni” – szögezte le a forrás.

Hírdetés

A Lidové Noviny szerint a rendkívüli informális találkozót Andrej Babiš cseh kormányfő kezdeményezte a múlt hét végén. Babiš, miután Pozsonyban részt vett a Globsec biztonsági konferencián, sms-ben kereste meg visegrádi partnereit, akik megegyeztek a csütörtöki budapesti tanácskozásban.

Az egyeztetésre azért van szükség, mert bár a V4-ek képviselői az Európai Parlamentben különböző frakciók tagjai, szükségesnek tartják, hogy a visegrádi csoport egységes legyen.

„A V4 egységes lesz, történjék bármi is a csúcstalálkozón” – idézte forrását az újság.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »