Rendkívüli intézkedések Észak-Olaszországban a koronavírus miatt, románok is vesztegzár alatt

Rendkívüli intézkedések Észak-Olaszországban a koronavírus miatt, románok is vesztegzár alatt

Sok román állampolgár is vesztegzár alá került Észak-Olaszországban, miután az itáliai hatóságok rendkívüli intézkedésekkel próbálják meggátolni a koronavírus elterjedését. Fertőzött itáliai románokról még nem kapott tájékoztatás a bukaresti külügyminisztérium.
Vesztegzárral próbálják megakadályozni a koronavírus elterjedését Olaszországban. Giuseppe Conte miniszterelnök szombat éjjel jelentette be, hogy az észak-olaszországi Lombardia, valamint Veneto térségében lezárják az gócpontokat, az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda. Az utóbbi másfél napban e két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Vasárnap hajnalban már az olasz fegyveres erők katonái ellenőrizték az érintett önkormányzatokból kivezető utakat, a térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést.

Hírdetés

A kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is. A lakosokat arra kérték, ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon.

Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek, gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik. Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a római kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el az adott területeken: ezzel tudta elérni az itt élők mozgásának korlátozását. Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban – emlékeztetett beszámolójában az MTI. Az eddigi adatok szerint 76-ra emelkedett az olaszországi fertőzöttek száma, és két idős személy meghalt.

Az itáliai helyzet közvetett módon Romániát is érinti, hiszen itt él a legnépesebb román diaszpóra.

A kitelepültek vagy ideiglenesen ott munkát vállalók rendszeresen látogatnak szülőföldjükre romániai családtagjaikhoz. Raed Arafat belügyi államtitkár szombaton arról tájékoztatott, hogy azok a román állampolgárok, akik jelenleg a fertőzésektől érintett olaszországi tartományokban tartózkodnak, hazatérésük esetén 14 napos karanténba fognak kerülni. Ezt vasárnap megerősítette a bukaresti egészségügyi minisztérium is, bejelentve: az ország valamennyi közúti, vasúti, légi és tengeri határátkelőjénél fokozzák a fertőzés behurcolását megelőző intézkedéseket; az átkelőkhöz a tárca orvosokat küld. Ugyanakkor a külügyminisztérium közölte: nem kapott olyan információkat a járvány által sújtott önkormányzatoktól, hogy románok is lennének a fertőzöttek között.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »