Rendkívüli helyzetet hirdethet a kormány a Sajó szennyezetsége miatt

Rendkívüli helyzetet hirdethet a kormány a Sajó szennyezetsége miatt

A kormánynak kell kihirdetnie a rendkívüli helyzetet a Sajó szennyezettsége miatt – közölte a TASR-rel a belügyminisztérium sajtóosztálya, válaszul a környezetvédelmi tárca felhívására, hogy a Kassai (Košice) Járási Hivatal hirdessen rendkívüli helyzetet.

Mivel a Sajó szennyezése két kerületet is érint, a Kassait és a Besztercebányait, a jogszabályok szerint a kormánynak kell kihirdetnie a rendkívüli helyzetet

– közölte a belügyminisztérium, hozzátéve, hogy erről a környezetvédelmi tárca is tud.

Hírdetés

A környezetvédelmi minisztérium a Kassai Járási Hivatalt szólította fel a rendkívüli helyzet kihirdetésére, mivel ez megkönnyítené és felgyorsítaná a gazdasági minisztérium és a bányamentő szolgálat munkáját. A Vasércbánya állami vállalat időközben pályázatot írt ki a felszín alatti vizek elterelésére a Sajót szennyező alsósajói bányában. A megrendelés értéke 185 ezer euró, és mivel sürget az idő, a cég meghívásos pályázatot hirdetett.

A Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

A szennyezés már korábban elérte Magyarország területét, Budapest a katasztrófa mielőbbi elhárítását sürgette. Nagy István új magyar földművelési miniszter az ügyben már találkozót kezdeményezett Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszterrel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »