RENDKÍVÜLI: Az orosz kémbotrány miatt Sulíkék a Kotleba-párt és a Republika betiltását kezdeményezik

RENDKÍVÜLI: Az orosz kémbotrány miatt Sulíkék a Kotleba-párt és a Republika betiltását kezdeményezik

Az SaS a szlovák főügyészséget arra kéri, rendeljék el az ĽSNS és a Republika pártok betiltását, mert azokat szerintük Oroszországból finanszírozzák, így veszélyt jelenthetnek a szlovák nemzetbiztonságra.

A Richard Sulík vezette SaS szerint a héten kirobbant kémbotrányban is érintett lehet Kotlebáék pártja és Mazurek-féle Republika is. Közleményükben azt írják:

Az orosz kémüggyel összefüggő büntetőeljárás során bemutatott bizonyítékok egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy az ĽSNS-t Oroszországból finanszírozzák. Minden jel arra utal, hogy az orosz kémekhez való kapcsolódás jóval széleskörűbb és a Republika pártot is érinti. Így mindkét párt tevékenysége ellentmond a szlovák alkotmánynak, így legfőbb ideje foglalkozni a feloszlatásukkal.

Hírdetés

Az SaS szerint a szlovák sajtónak is lépnie kellene, azt kérik, a médiumok „ignorálják a két párt politikusait”, ne adjanak nekik teret műsoraikban, cikkeikben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk az orosz kémügyben előállítottak egy bizonyos Jozef M.-et is, akiről azóta kiderült, az ĽSNS színeiben parlamentbe jutó, de azóta a Republikában politizáló Miroslav Suja parlamenti asszisztense lehetett. 

Az a feltételezés, hogy bizonyos szlovák szélsőjobboldali körök kapcsolatban állhatnak az orosz szolgálatokkal nem újkeletű. Egy korábbi portálunknak adott interjúban Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, bizonyítékok utalnak arra, hogy az oroszok szlovák szélsőjobboldali csoportokat finanszírozhatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »