Rendkívüli állapot egy amerikai városban a szélsőjobboldal rendezvényen kitört erőszak miatt

Rendkívüli állapot egy amerikai városban a szélsőjobboldal rendezvényen kitört erőszak miatt

WASHINGTON. Rendkívüli állapotot hirdettek szombaton egy amerikai városban, Charlottesville-ben a szélsõjobboldal rendezvényén elszabadult erõszak miatt. Egy valószínûleg szándékos autós gázolásnak halálos áldozata és sok sérültje van. Donald Trump amerikai elnök közleményben ítélte el a gyûlöletet és az erõszakot, majd beszédet is mondott a zavargások kapcsán.

Charlottesville város polgármestere, Mike Signer, saját megfogalmazásában "megtört szívvel" jelentette be, egy autó a tüntetõk közé hajtott, egy embert halálra gázolt, és a több komoly sérültet is hagyott az úttesten. A hírt elõször a város kórházának szóvivõje, Angela Taylor közölte, aki megerõsítette azt is, hogy az egyetemi klinikán a támadás 19 sérültjét ápolják.

A városban péntek este óta zajló megmozduláson, majd az ezt követõ szombati összecsapásokban többen megsebesültek és letartóztatások is voltak. A rendõrség azonban errõl egyelõre nem közölt pontos adatokat.

A virginiai Charlottesville városában – amely egyetemi központ – az úgynevezett alt-rightnak vagy alternatív jobboldalnak nevezett szélsõjobboldali csoportosulás rendezvényén szabadult el az erõszak: ellentüntetõk jelentek meg és a két csoport összecsapását a könnygázgránátokat is bevetõ rendõrségnek kellett megfékeznie.

Virginia állam demokrata párti kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a városban. Terry McAuliffe elfogadhatatlannak nevezte a történteket – illetve a retorikát is – és közölte, hogy "a szólásszabadság nem az erõszak szabadságát jelenti".

Sajtóértesülések szerint nagyjából két órával az erõszakos összecsapásokat követõen egy kocsi nagy sebességgel hajtott több száz tüntetõ közé. Szemtanúk több sérültrõl számoltak be. Az interneten pedig egy amatõr videót tettek közzé, amelyen az incidens látható. Egyelõre nem tudni biztosan, hogy a jármû sofõrje szándékosan cselekedett-e.

Az elnök elítélte a történteket

Donald Trump elnök elõször Twitter-bejegyzésben ítélte el a jobboldali aktivisták és az ellentüntetõk összecsapásakor történteket, és sürgette, hogy vessenek véget az erõszaknak, majd kora délután sajtónyilatkozatot is tett. "Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyûlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erõszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!" – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Majd kora délutáni sajtónyilatkozatában erõteljesen elítélte "a gyûlölet, a fanatizmus és az erõszak több oldalon történõ megnyilvánulásait". "Mindenekelõtt amerikaiak vagyunk", fogalmazott Trump, majd "a rend és a törvényesség gyors visszaállítására", valamint "ártatlan életek megóvására" szólított fel.

Hírdetés

A bedminsteri golfklubjában tett sajtónyilatkozatában az elnök közölte, hogy telefonon egyeztetett Terry McAuliffe kormányzóval. Trump hangsúlyozta, hgy McAuliffe és õ egyetértettek abban, hogy "a gyûlöletnek és a megosztottságnak véget kell vetni, és most azonnal kell véget vetni".

Szoborbontás ellen tiltakoztak

A demonstrációt a szélsõjobboldali csoport azért szervezte, hogy tiltakozzék Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. Lee tábornok az Egyesült Államokat 1861 és 1865 között emésztõ polgárháborúban a déli, konföderációs seregek vezetõje volt, sokak számára a rabszolgatartó déli államok konföderációjának jelképe.

A szobrát védelmezõ demonstrálók – köztük sokan a fehérek felsõbbrendûségét hirdetõ fajvédõk – is konföderációs zászlókat lobogtatva jelentek meg a város egyik parkjában meghirdetett rendezvényen. Sokan katonai egyenruhát öltve, pajzsokkal felszerelkezve érkeztek, már pénteken este. A demonstráción felbukkantak a Ku Klux Klan fajvédõ szervezet tagjai is. A tüntetõk és ellentüntetõk botokkal vagy puszta kézzel estek egymásnak, mígnem helyi idõ szerint délben Jason Kessler, a magát "Egységet és biztonságot Amerikának" nevû szervezet 33 éves vezetõje be nem jelentette a rendezvény végét. A rendõrség ugyanis – törvénytelennek nyilvánítva – berekesztette a gyülekezést. Az összecsapás azonban folytatódott.

Charlottesville liberális város hírében áll az elsöprõ többségében konzervatív Virginia államban. A város vezetése az elmúlt idõszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy a nyilvános terektõl – utcákról, középületek elõl – eltüntesse a fajgyûlölõ és rabszolgatartó múltra emlékeztetõ utcaneveket, táblákat, szobrokat. Új nevet kapott a Lee park is – ahol Lee tábornok eltávolítandó szobra áll -, és a másik konföderációs tábornokról, Thomas Jacksonról elnevezett parkot is átkeresztelték Igazság Parkjának.

Lezuhant egy rendõrségi helikopter a rendezvény közelében

Lezuhant egy rendõrségi helikopter szombaton Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendõr meghalt – közölte a helyi rendõrség. A földön tartózkodók közül nem sérült meg senki. A baleset okát vizsgálják. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »