Rendkívüli: 5-5 év letöltendő börtönbüntetést kapott Beke István és Szőcs Zoltán

Rendkívüli: 5-5 év letöltendő börtönbüntetést kapott Beke István és Szőcs Zoltán

Tavaly júniusban Beke Istvánt és Sőcs Zoltánt pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték csak 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

Az ügyészség akkor Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta. A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. A kiszabott büntetést végül a – pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos – második vádpont miatt szabták ki rájuk.

A két férfit azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. Ők ezt végig tagadták, nemzetközi szinten pedig többen az ügy koncepciós jellegére hívták fel a figyelmet, amely sokak szerint a székely autonómiatörekvések megakadályozása érdekében indult el.

Hírdetés

A mai információnk szerint a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint 5-5 évre börtönbe kell mennie Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, az ítélet ellen pedig fellebbezni nincs lehetőségük. 

Ha bővebbet megtudunk, jelentkezünk.

Az ügy hátteréről bővebben itt olvashat


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »