Rendhagyó történelemóra a zselízi Magyar Házban

Rendhagyó történelemóra a zselízi Magyar Házban

Zselíz városának szervezésében március 31-én a helyi Magyar Házban egy rendhagyó történelemórát tartottak.

A csatai Romane Jile polgári társulás képviseletében id. Babindák István és Babindák Ernő a cigány történelem fontosabb állomásairól értekezett, részletezve a roma holokauszt történetét. A hallgatóságot a helyi alapiskola, a Comenius Gimnázium és a csatai Baross Gábor Alapiskola diákjai alkották.

Hírdetés

Nagyon nehéz, szinte lehetetlen belesűríteni egy nép történetét egy egyórás előadásba. Sokkal szerencsésebb lenne egy előadássorozat, amely 12-15 alkalommal, mindig más-más témát érintve ismertetné a cigányság történelmét, kultúráját. Ha már nincsen magyar nyelvű tankönyv a cigányságról, szakkör formájában cigány népismereti órákat lehetne tartani, akár heti rendszerességgel is. Tágabb régiónkban a cigány gyermekek jelentős része a magyar tanítási nyelvű iskolákat látogatja, a tanítási órákon az ő történelmükről mégsem tanulnak semmit, s a magyar diákok is alig tudnak valamit a cigányság kultúrájáról”

– fogalmazta meg a csatai székhelyű Romane Jile polgári társulás elnöke, id. Babindák István, aki előadásában a szeretet jelentőségét hangsúlyozta mondván: a 20. század borzalmai kivétel nélkül a szeretet hiányából, a kommunikáció elmaradásából, valamint hatalomvágyból fakadtak. A fiatalok leginkább azokat a személyes történeteket hallgatták érdeklődve, amelyeket id. Babindák István is az idősebbektől hallott.

Id. Babindák István és Babindák Ernő a közelmúltban gömöri és csallóközi iskolásokkal is találkozott; hamarosan Zselízre is visszatérhetnek, ugyanis a helyi Esterházy-kastély felújítását célzó projekt keretei között újabb, a fókuszt sokkal inkább a roma kultúrára helyező előadást tartanak majd. Erre minden bizonnyal már a patinás épület renovált termeiben kerülhet sor valamikor az ősz folyamán.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »